Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μεταναστευτικό ΕΕ: «Όχι» του προέδρου της Τυνησίας στην βοήθεια
ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό ΕΕ: «Όχι» του προέδρου της Τυνησίας στην βοήθεια

Ο Σάγεντ εξήγησε ότι η άρνησή του δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό είναι «ασήμαντο» αλλά επειδή η πρόταση αυτή είναι «αντίθετη» με τη συμφωνία που υπέγραψε η Τυνησία

«Ελεημοσύνη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τυνησίας Καϊς Σάγεντ, το ποσό το οποίο της χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, ισχυριζόμενη πως το «μηδαμινό» ύψος του έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των δύο πλευρών. Στις 22 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χορηγεί «γρήγορα» τα ποσά που προβλέπονταν στο πλαίσιο συμφωνίας με την Τυνησία ώστε να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών από τη χώρα αυτή. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι από τα συνολικά 105 εκατομμύρια που προβλέπει η συμφωνία, τα 42 θα χορηγηθούν «γρήγορα».

Σε αυτά προστίθενται άλλα 24,7 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν ήδη στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων. «Η Τυνησία, που αποδέχεται τη συνεργασία, δεν δέχεται καθόλου αυτό που θυμίζει ελεημοσύνη ή χάρη, επειδή η χώρα μας και ο λαός μας δεν θέλουν συμπόνοια και δεν την δέχονται όταν δεν συνοδεύεται από σεβασμό», είπε ο Σάγεντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας. «Κατά συνέπεια, η Τυνησία αρνείται αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την ΕΕ», πρόσθεσε, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Άμαρ.

Γιατί αρνήθηκε

Ο Σάγεντ εξήγησε ότι η άρνησή του δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό είναι «ασήμαντο» αλλά επειδή η πρόταση αυτή είναι «αντίθετη» με τη συμφωνία που υπέγραψε η Τυνησία «και το πνεύμα που επικράτησε κατά τη σύνοδο της Ρώμης», τον Ιούλιο. Ο Τυνήσιος πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η χώρα του κάνει τα πάντα «για να εξαρθρώσει τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων». Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η οικονομική βοήθεια θα έπρεπε εν μέρει να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση των σκαφών που χρησιμοποιεί το λιμενικό της Τυνησίας αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για την «προστασία των μεταναστών». Επίσης, θα δίνονταν χρήματα για την επιστροφή των μεταναστών από την Τυνησία στις χώρες καταγωγής τους.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια άμεση δημοσιονομική βοήθεια ύψους 150 εκατ. ευρώ για την Τυνησία εντός του 2023. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο Σαγέντ αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία μιας προγραμματισμένης επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Τυνησία προκειμένου να εξετάσει τα «σημεία προς διαπραγμάτευση» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο για το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις