Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Rafale πωλήσεις: Το μαχητικό που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Rafale πωλήσεις: Το μαχητικό που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ

Rafale πωλήσεις: Από την αρχή του χρόνου, η Dassault Aviation έχει πουλήσει 36 αεροσκάφη στην Ινδονησία, και 26 στην Ινδία και 42 στη Γαλλία.

Η Dassault Aviation θα μπορούσε να πουλήσει από 78 έως και 104 μαχητικά αεροσκάφη Rafale το 2023, δήλωσε ο Ερίκ Τραπιέ, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο BSM. «Είμαι πεπεισμένος ότι το Rafale θα έχει μια άνευ προηγουμένου εμπορική επιτυχία», τόνισε ο Τραπιέ. Από την αρχή του χρόνου, η Dassault Aviation έχει πουλήσει 36 αεροσκάφη στην Ινδονησία, και 26 στην Ινδία και 42 στη Γαλλία. Το 2023 οι πωλήσεις της θα απογειωθούν σε επίπεδα – ρεκόρ.

Το Rafale «ανταποκρίνεται στις ανάγκες των στρατών που το αγοράζουν, ενώ και η γεωπολιτική κατάσταση είναι υπέρ της Γαλλίας επειδή αυξάνονται οι χώρες που δεν θέλουν να αγοράσουν είτε αμερικανικά είτε ρωσικά αεροσκάφη και έτσι αποδέχονται την υψηλής αξίας γαλλική προσφορά», τόνισε ο διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής αμυντικής βιομηχανία. Μέχρι τώρα, η Dassault Aviation και η Γαλλία έχουν πουλήσει συνολικά 267 Rafales, συμπεριλαμβανομένων 24 μεταχειρισμένων (55 στην Αίγυπτο, 36 στο Κατάρ, 36 στην Ινδία, 24 στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 12 μεταχειρισμένων, 80 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 12 στην Κροατία και 24 στην Ινδονησία).

«Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε ότι έχουμε μια «ώρα Rafale» και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή η «ώρα Rafale θα διαρκέσει», είπε ο Ερίκ Τραπιέ. Η Dassault Aviation υπολογίζει σταθερά στο Γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων για την ανάθεση των 42 Rafales, εκ των οποίων 20 θα πρέπει να παραδοθούν μεταξύ 2027 και 2030. Αυτές οι παραδόσεις θα ανεβάσουν τον αριθμό των Rafales στον στόλο της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας σε 137.

Δύο οι στόχοι για φέτος

Σε αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο, ο διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation έθεσε δύο διεθνείς στόχους προτεραιότητας για το τέλος του έτους: Πρώτον,την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ινδία για το Rafale Navy, το οποίο θα εξοπλιστεί με ινδικούς πυραύλους. Δεύτερον, να διασφαλιστεί η τρίτη δόση της σύμβασης Rafale με την Ινδονησία (18 εναπομείναντα αεροσκάφη από τα 42 που παρήγγειλε η Τζακάρτα για ποσό 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τον οπλισμό). Βραχυπρόθεσμα, οι εξαγωγικές πωλήσεις του Rafale θα υπερβούν αυτές του Mirage 2000 (πωλήθηκαν 286 αεροσκάφη). Με την προσθήκη του 18 Rafale στην Ινδονησία και του 26 Rafale Marine στην Ινδία, θα έχουν πωληθεί συνολικά 311 τέτοια αεροσκάφη.

Η επιτυχία του Rafale ξεπερνά τις πωλήσεις του σουηδικού Gripen (102 αεροσκάφη και του Typhoon (151) της κοινοπραξίας Eurofighter ή ακόμα και το Boeing Super Hornet (48). Η Dassault Aviation έχει ακόμα αρκετές σοβαρές προοπτικές στην Κολομβία, τη Σερβία, το Ιράκ, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η γαλλική αμυντική βιομηχανία δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό (εμπορικό, νομικό κ.λπ.) για να πραγματοποιήσει πολλές εξαγωγικές εκστρατείες, παράλληλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις