Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνδρος φωτιά τώρα: Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Γίδες
ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρος φωτιά τώρα: Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Γίδες

Άνδρος φωτιά τώρα: Στο νησί είναι σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές

Μήνυμα του 112 εστάλη στις 14:32 στους κατοίκους της Άνδρου, καθώς είναι σε εξέλιξη στο νησί δύο πυρκαγιές. Το μήνυμα από το 112 αφορά όσους βρίσκονται στην περιοχή Γίδες, τους οποίους καλεί να απομακρυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου, και ενώ στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής γίνεται λόγω της φωτιάς στο Βιτάλι. Στα σημεία επιχειρούν συνολικά 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες του Δήμου. Η άλλη φωτιά που ξέσπασε στην Άνδρο, στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

«Οι φωτιές προκλήθηκαν από κεραυνούς», λέει ο δήμαρχος του νησιού

Ο δήμαρχος της Άνδρου, Δημήτρης Λιοτσάρης ανέφερε ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από κεραυνούς. Ηλεκτρική δραστηριότητα υπάρχει πάντα όταν εμφανίζονται καταιγιδοφόρα νέφη (σωρειτομελανίες/cumulonimbus), και τις περισσότερες φορές οι καταιγίδες προκαλούν κεραυνούς. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρούνται κεραυνοί χωρίς την παρουσία υετού (βροχή, χαλάζι, χιόνι).

Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμαστε στις λεγόμενες ξηρές καταιγίδες, οι οποίες εμφανίζονται σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα ο υετός των νεφών να εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος. Οι κεραυνοί που εκδηλώνονται από ξηρές καταιγίδες αποτελούν συχνά αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις