Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη βία!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη βία!

Η άψογη διοργάνωση του Σούπερ Καπ και η χωρίς, το παραμικρό επεισόδιο διεξαγωγή του αγώνα που τελέστηκε λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη αποδεικνύει πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την βία αρκεί να το θέλουμε.

Ναι, υπάρχει ελπίδα!  Και αυτό αποδείχθηκε, με την κατά τρόπο άψογο διοργάνωση και διεξαγωγή πριν από λίγες ημέρες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», του Σούπερ Καπ. Του αγώνα που αποτελεί και είναι η «ταυτότητα» της UEFA! Γι’ αυτό άλλωστε κάθε χρόνο και λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, διεξάγεται ο «τελικός των τελικών»! Η «Πρωταθλήτρια Ευρώπης», η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ και η «Κυπελλούχος Ευρώπης», η κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ αγωνίζονται για την κατάκτηση του Σούπερ Καπ και την ανάδειξη της Υπερπρωταθλήτριας ομάδας της Ευρώπης!

Απόφαση της UEFA είναι. Ο σούπερ τελικός να διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Με την απόφαση της αυτή, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία φέρνει ποιο κοντά στον απλό λαό, τα ποδοσφαιρικά ινδάλματα του! Όπως έγινε και στον πρόσφατο αγώνα Μάντσεστερ Σιτι – Σεβίλλη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»! Μάλιστα η UEFA έστειλε, απένειμε στον Ολυμπιακό τιμητική πλακέτα επιβράβευσης «για την άψογη διεξαγωγή του τελικού»! Να πούμε πως εκτός από τον πρόεδρο της UEFA τον Αλεξάντερ Τσέφεριν με κολακευτικά λόγια και με πολλά μπράβο μιλάει, για την Ελλάδα, τον Πειραιά, το «Γεώργιος Καραισκάκης» και τον Ολυμπιακό, όλη η Ευρώπη!

Η διοργάνωση

Η άψογη διοργάνωση του Σούπερ Καπ και η χωρίς, το παραμικρό επεισόδιο, μέσα ή έξω από το γήπεδο, διεξαγωγή του αγώνα που τελέστηκε λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη από χούλιγκαν Κροάτες Ναζί, αποδεικνύει πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την βία αρκεί να το θέλουμε! Μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι, Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, ΑΕΚτζήδες, ΠΑΟΚτζήδες, Αρειανοί, να πολεμήσουμε και να νικήσουμε την βία! Όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση, η πολιτεία γενικότερα εάν οι ΠΑΕ, οι ομάδες, που ελέγχουν τους οργανωμένους, δεν γίνουν μια γροθιά μην περιμένουμε αλλαγές!

Είναι γεγονός ότι οι «γνωστοί άγνωστοι» θα αφήσουν να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να ξεχαστεί κάπως το έγκλημα και μετά θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα! Η μόνη λύση είναι (το λένε και με τις προτάσεις τους οι πρόεδροι του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος) οι ομάδες μας ενωμένες να στείλουν το μήνυμα ότι «η βία δεν θα περάσει»!

Η βία ζει παντού

Είναι αλήθεια. Η βία ζει παντού. Δεν έχει χρώμα. Δεν λογαριάζει τίποτα. Και η ζωή δεν έχει αξία! Την βία, που δεν είναι τωρινή υπόθεση (βέβαια στη σημερινή εποχή έχει αναπτυχθεί και γίνεται ακόμη και με…ραντεβού!!) την έζησα στο πετσί πριν από δεκάδες χρόνια. Μετέδιδα Ραδιοφωνικά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Όταν ξαφνικά είδα να έρχονται προς το μέρος όπου είμαστε με το συνεργείο Εξωτερικών Μεταδόσεων δεκάδες, εκατοντάδες οπαδοί, με άγριες διαθέσεις. Ευτυχώς που υπήρχαν τα κιγκλιδώματα! Φαίνεται πως δεν άρεσαν κάποια σχόλια μου!

Δεν είναι άτρωτη η βία

Άρχισαν λοιπόν να με στολίζουν με διάφορα…κοσμητικά επίθετα, με…γαλλικά! Με την βοήθεια της αστυνομίας…οπισθοχώρησαν. Όμως δεν με…ξέχασαν. Έτσι σε χρόνο ρεκόρ δέχθηκα χιλιάδες αντικείμενα. Αναπτήρες, φραγκοδίφραγκα, τάλιρα, δεκάρικα και…κατσαβίδια! Ένα κατσαβίδι μάλιστα ήρθε και…καρφώθηκε λίγα εκατοστά κάτω από το δεξί μου μάτι! «Είχες Άγιο». Μου είπαν στο Νοσοκομείο όπου με πήγαν ύστερα από τις πρώτες βοήθειες που μου παρείχαν ο ιατρός του αγώνα (τότε ήταν απαραίτητος ο ιατρός σε κάθε παιχνίδι από την ομοσπονδία, ενώ σήμερα η κάθε ομάδα έχει το δικό της ιατρικό τιμ κι’αυτό είναι πολύ καλό) αλλά και κάποιοι ιατροί που έφθασαν από την κερκίδα! Το περιστατικό αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ! Άλλωστε το σημάδι κάτω από το δεξί μου μάτι θα μου το θυμίζει πάντα!

Δεν είναι άτρωτη η βία. Χρειάζεται όμως υπομονή και επιμονή. Ναι. Είναι ένας άνισος πόλεμος, ο οποίος μπορεί να κερδηθεί από εμάς, αρκεί να είμαστε ενωμένοι στην μάχη! Ναι, υπάρχει ελπίδα!

 

Από αρχαιοτάτων χρόνων

Η βία στα Ελληνικά γήπεδα με την νέα της μορφή, δεν άργησε να έρθει! Όμως η βία υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων! «Στην αρχαία Ελλάδα το φαινόμενο των βίαιων ξεσπασμάτων εντός κάποιων αθλημάτων είχε πολύ βίαιο περιεχόμενο και ψυχαγωγούσε τους φίλαθλους που “διψούσαν” για βία και αιματηρά επεισόδια»! Να σας θυμίσουμε πως τέτοια αθλήματα ήταν το Παγκράτιο, η Πυγμαχία και άλλα πολλά. Να υπογραμμίσουμε μάλιστα ότι «στην αρχαία Ρώμη οι μονομάχοι που πάλευαν μέχρι θανάτου φώναζαν στον Καίσαρα “Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν” και ο αγώνας μέχρι εξόντωσης του αντιπάλου άρχιζε»!

Τώρα. Να δούμε τις αιτίες που φέρνουν βία ή που δημιουργούν την βία στα γήπεδα. Η κύρια είναι ο φανατισμός, ο οποίος βρίσκεται τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Όπου φανατισμός δεν υπάρχει αθλητικό ιδεώδες! Το είδαμε με την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από Κροάτες Ναζί. Οι κυριότερες αιτίες λοιπόν είναι.  Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού! Είναι σημαντικός παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στα επεισόδια βίας. Είναι αλήθεια πως «η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η οποία καλλιεργεί την επιδίωξη της νίκης με κάθε μέσο, οξύνει τον ανταγωνισμό και οξύνει το κλίμα των αθλητικών συναντήσεων»!

Η ανοχή

Ένας άλλος παράγοντας της βίας είναι η ανοχή και η υπόθαλψη του φανατισμού από τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία! Δεν είναι ψέματα πως «κάποιοι παράγοντες ενθαρρύνουν την «οπαδοποίηση» των φιλάθλων και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους»! Βία παράγει και η ευνοϊκή για κάποιες ομάδες διαιτησίες! Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που «τέτοιες ενέργειες έχουν δηλητηριάσει πλέον κάθε Έλληνα φίλαθλο που πηγαίνει στο γήπεδο πρώτα για να αποδοκιμάσει τον διαιτητή και μετά να υποστηρίξει την ομάδα του…»! Η ανεργία τα οικογενειακά προβλήματα και οι πιέσεις της ζωής που υπάρχουν στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα προκαλούν βία στα γήπεδα ως αντίδραση!

Ο χουλιγκανισμός

Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι ο χουλιγκανισμός που έχει μπει για τα καλά στη ζωή, έχει γίνει πλέον για πολλούς κομμάτι του εαυτού τους. Και είναι πια τρόπος ζωής με δυσάρεστα δυστυχώς αποτελέσματα, όταν μάλιστα πρόκειται και για την νέα μόδα με οργανωμένες «ναζιστικές επιθέσεις θανάτου»!

Με την ευκαιρία να σας πω πως «ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο “hooliganism” που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 πριν από 133 χρόνια, για να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, πριν από 125 χρόνια. Η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιχαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο…»! Έτσι δόθηκε το όνομα χούλιγκαν σε όλους αυτούς έφτιαχναν συμμορίες και έφερναν την βία στα γήπεδα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις