Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το κορίτσι που σκότωσε τη μητέρα του και μετά έγινε δεκτό στο Χάρβαρντ
ΚΟΣΜΟΣ

Το κορίτσι που σκότωσε τη μητέρα του και μετά έγινε δεκτό στο Χάρβαρντ

Είχε παρουσιάσει τον εαυτό της στο Χάρβαρντ ως ορφανή

Για εβδομάδες αφότου οι βοηθοί του σερίφη συνέλαβαν τη 14χρονη Gina Grant επειδή σκότωσε την αλκοολική μητέρα της το 1990, εκείνη έδινε αντικρουόμενες αναφορές για το πώς συνέβη το έγκλημα. «Ήταν εισβολείς», είπε αρχικά. Στη συνέχεια, «η μητέρα μου αυτομαχαιρώθηκε, τραυματίζοντας το κεφάλι της καθώς έπεσε από τις σκάλες στον πρώτο όροφο». Τέλος, η Gina Grant ορκίστηκε στους αστυνομικούς ότι ήταν ο φίλος της, Jack Hook, που έκανε την φονική πράξη.

«Τον είδα να έρχεται τρέχοντας και είχε ένα κηροπήγιο στο χέρι», είπε. «Τον είδα να τη χτυπά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και μετά απλά στράφηκα και ούρλιαξα». Αλλά λίγες νύχτες αργότερα, η Gina τηλεφώνησε στη μητέρα του Hook, Sheila, από τις φυλακές της κομητείας και παραδέχτηκε πως ο γιος της δεν ήταν ο δολοφόνος. «Έπρεπε να τους το πω αυτό για να σωθώ», είπε η Gina, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της κλήσης, την οποία η Sheila Hook ηχογράφησε μετά από πρόταση του δικηγόρου του γιου της.

Η αντιφατική συμπεριφορά της Gina

Η αντιφατική συμπεριφορά της Gina βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μυστηρίου σχετικά με το εάν ήταν θύμα κακοποίησης από την μητέρα της, όπως πιστεύουν οι φίλοι και οι συγγενείς της, ή μια έξυπνη, χειριστική νεαρή γυναίκα που ποτέ δεν αναγνώρισε την ευθύνη της για τη δολοφονία και της δόθηκε ασυνήθιστη επιείκεια από έναν δικαστή ανηλίκων. Ή και τα δύο. Ο φάκελος της άνοιξε ξανά, όταν το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ακύρωσε την αποδοχή της Gina Grant αφού έμαθε από μια ανώνυμη πληροφορία ότι μερικά χρόνια πριν είχε όντως σκοτώσει τη μητέρα της.

Είχε παρουσιάσει τον εαυτό της στο Χάρβαρντ ως ορφανή – ο πατέρας της είχε πεθάνει από καρκίνο όταν εκείνη ήταν 11 ετών – και η ιστορία της για να ξεπεράσει τις αντιξοότητες ήταν σημαντικός παράγοντας στην αρχική απόφαση του πανεπιστημίου να την δεχτεί, λένε καθηγητές και αξιωματούχοι του Χάρβαρντ. Δεν είπε ποτέ στο Χάρβαρντ για τον ρόλο της στον θάνατο της μητέρας της. Με λίγα λόγια είπε ψέματα στην αίτηση της.

467995_360W.jpg

Το αλκοόλ

«Η Gina ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ο πιο καλόκαρδος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ», είπε η Cristy Harrelson, η πιο στενή φίλη της Gina αφού ήταν και οι δύο φίλες από 4 ετών στο νηπιαγωγείο Happy Time στο Lexington. Οι δυο τους εξακολουθούν να μιλούν τακτικά στο τηλέφωνο. «Ήταν πολύ συμπονετική και θα θύμωνε μαζί μου αν πατούσα ακόμη κι ένα έντομο».
Ήταν επίσης αριστούχος στο σχολείο από πάντα, το πρώτο κορίτσι πρόεδρος του μαθητικού σώματος στο Lexington όπως επίσης και μαζορέτα.

Το πρόβλημα της Gina ήταν ότι η μητέρα της ήταν μεθυσμένη «κάθε βράδυ», είπε η Harrelson. «Η Gina το αρνήθηκε, ακόμη και σε μένα, τα κρατούσε όλα μέσα της», θυμάται. Η μητέρα της Gina, Dorothy Mayfield, χαρακτηρίστηκε από τους εισαγγελείς ως μια «λειτουργική αλκοολική» που εργαζόταν ως εκτελεστική γραμματέας σε τοπική τράπεζα και ήταν σε θέση να κρύψει τον αλκοολισμό της από τους περισσότερους ανθρώπους που τη γνώριζαν. Αλλά η Harrelson είπε ότι τις περισσότερες φορές, η Mayfield ήταν πολύ μεθυσμένη για να μαγειρέψει ή να καθαρίσει το σπίτι. Έτσι, για να αποφύγει τη δυστυχισμένη ζωή της στο σπίτι, η Gina άρχισε να πηγαίνει στο σπίτι της φίλης της μετά το σχολείο και να μένει με την οικογένεια Harrelson τα Σαββατοκύριακα. Τα κορίτσια ήταν τόσο δεμένα που η μητέρα της Harrelson, η Eileen, περιγράφει τον εαυτό της σήμερα ως «παρένθετη μητέρα» της Gina.

Η Gina είπε ότι φοβόταν ότι η μητέρα της θα την σκότωνε

Δέκα ημέρες πριν από τη δολοφονία, ενώ έκανε θαλάσσιο σκι το Σαββατοκύριακο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η Gina εκμυστηρεύτηκε ότι η μητέρα της «ήταν εκτός ελέγχου, είχε εξαγριωθεί εντελώς», είπε η Eileen. Η Dorothy Mayfield ήταν ιδιαίτερα θυμωμένη, είπε, γιατί μια μέρα έτυχε η Gina να έχει καταναλώσει όλο το γάλα του σπιτιού. Η Gina είπε ότι φοβόταν ότι η μητέρα της θα την σκότωνε. Η Eileen Harrelson είπε ότι η Gina είπε επίσης ότι είχε αφαιρέσει από το σπίτι ένα πιστόλι που βρήκε κάτω από το στρώμα της μητέρας της.

Ο θείος της Gina, Curtis Dickson, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά τη Gina, είπε,

«Ήταν σαν τα παιδιά όλων των αλκοολικών· έμαθε να λέει ψέματα. Πρέπει να είναι ψεύτες για να κρατήσουν ένα μυστικό.» Και αυτός είναι ο λόγος που είπε ψέματα για το θάνατο της μητέρας της, είπε ο Dickson. «Η Gina μπορεί να πίστευε ότι μπορούσε να πει ψέματα για να ξεφύγει από αυτό, όπως είχε προσποιηθεί για τόσα πολλά πράγματα», είπε. «Ήταν απλώς η μορφή του αμυντικού μηχανισμού της».

Ο Richard Gelles, διευθυντής του προγράμματος έρευνας για την οικογενειακή βία στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, είπε ότι είναι «πολύ ασυνήθιστο» για μια κόρη να σκοτώνει τη μητέρα της. Αλλά τα παιδιά των αλκοολικών, είπε ο Gelles, συχνά υφίστανται σοβαρή ψυχολογική κακοποίηση και εκείνα τα παιδιά που γίνονται τα πιο βίαια μπορεί να έχουν αλκοολικούς γονείς που τα παραμελούν συναισθηματικά και τα βλάπτουν σωματικά. Αλλά ο Donnie Myers, ο δικηγόρος ή εισαγγελέας της κομητείας Lexington, είπε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτό που έγινε σε αυτή τη γυναίκα».

Το κρανίο της Mayfield χτυπήθηκε τουλάχιστον 13 φορές

Το κρανίο της Mayfield χτυπήθηκε τουλάχιστον 13 φορές με ένα μολύβδινο κρύσταλλο κηροπήγιο. Ένα μαχαίρι ήταν κολλημένο στο λαιμό της, με το χέρι της τυλιγμένο γύρω του, για να μοιάζει με αυτοκτονία, είπε ο Myers. Σημείωσε ότι μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών βρέθηκε στην ντουλάπα της Gina που περιείχε το κηροπήγιο και τις πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την απορρόφηση αίματος από το πάτωμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Mayfield, η οποία είχε ξαναπαντρευτεί πρόσφατα, ήταν αλκοολική, είπε ο Myers. Αλλά η μάχη μεταξύ μητέρας και κόρης, υποστήριξε, πήγε πολύ πιο πέρα από το κανονικό με αποτέλεσμα τον φόνο. Το Χάρβαρντ τελικά απέρριψε την αίτηση της, μετά από ένα ανώνυμο πακέτο γεμάτο με εφημερίδες με τις δημοσιεύσεις για τον φόνο. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε η Gina Grant.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις