Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρανς – σκάκι: Αποκλείονται από επίσημες εκδηλώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Τρανς – σκάκι: Αποκλείονται από επίσημες εκδηλώσεις

Τρανς - σκάκι: Μέχρι να ληφθεί απόφαση από τη διεθνή ομοσπονδία, οι διεμφυλικές γυναίκες δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε τουρνουά για γυναίκες

Η κορυφαία σκακιστική ομοσπονδία αποφάσισε ότι οι τρανς γυναίκες δεν μπορούν να αγωνίζονται στις επίσημες εκδηλώσεις για γυναίκες, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση για το ζήτημα. Η Fide δήλωσε ότι η ίδια και οι ομοσπονδίες που είναι μέλη της δέχονται όλο και συχνότερα αιτήματα αναγνώρισης από παίκτες που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς και ότι η συμμετοχή των τρανς γυναικών θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των μεμονωμένων περιπτώσεων. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Η απόφαση της Fide, που εδρεύει στη Λωζάνη, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και προκάλεσε επικρίσεις από ομάδες υπεράσπισης και υποστηρικτές των δικαιωμάτων των τρανς.

«Η αλλαγή φύλου έχει σημαντικό αντίκτυπο στο στάτους ενός παίκτη και στη μελλοντική επιλεξιμότητα σε τουρνουά, επομένως μπορεί να γίνει μόνο αν παρέχεται απόδειξη της αλλαγής», δήλωσε η ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που το φύλο άλλαξε από αρσενικό σε θηλυκό, η παίκτρια δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημες διοργανώσεις της Fide για γυναίκες μέχρι να ληφθεί απόφαση της Fide».

Αναγνώρισε, όπως αναφέρει το Associated Press, ότι τα ερωτήματα για τους τρανς παίκτες είναι «ένα εξελισσόμενο ζήτημα για το σκάκι». Η Fide έχει ανοιχτούς διαγωνισμούς που επιτρέπουν σε όλους τους παίκτες να λάβουν μέρος, καθώς και κατηγορίες για γυναίκες, νέους παίκτες, ακόμη και υπολογιστές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις