Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χαβάη φωτιά – νεκροί: Αυξήθηκαν τα θύματα, χιλιάδες άστεγοι
ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη φωτιά – νεκροί: Αυξήθηκαν τα θύματα, χιλιάδες άστεγοι

Χαβάη φωτιά - νεκροί: Δεκάδες άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις φωτιές που κατακαίνε τη Χαβάη, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν πως έχασαν τη ζωή τους 53 άτομα, ενώ χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι. Η φωτιά στη Χαβάη μετέτρεψε το θέρετρο Λαχάινα στο νησί Μάουι σε αποκαΐδια, όπως φαίνεται και από τις εικόνες που έρχονται από την περιοχή. «Καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται, 17 επιπλέον θάνατοι επιβεβαιώθηκαν σήμερα εν μέσω της ενεργής πυρκαγιάς στη Λαχάινα. Αυτό αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στους 53 νεκρούς», τόνισαν οι αρχές της κομητείας Μάουι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του αμερικανικού αρχιπελάγους Τζος Γκριν δήλωσε ότι αναμένει πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει «πολύ» πιο βαρύς, πως ίσως ξεπεράσει τους 60 νεκρούς.

Κατάσταση φυσικής καταστροφής

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κήρυξε τη Χαβάη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Τουλάχιστον τρεις μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στο Μάουι το βράδυ της Τρίτης, αποκόπτοντας το δυτικό τμήμα της νήσου και την ιστορική πόλη Λαχάινα, όπου τουλάχιστον 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνό και υπέστησαν άλλους τραυματισμούς. Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους, αλλά οι ιατρικές υπηρεσίες επεσήμαναν πως πασχίζουν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν εσπευσμένα το νησί, είτε πήγαν σε καταφύγια ή έφυγαν από αυτό.

Ο Γκριν έκανε λόγο για «χιλιάδες» αστέγους. «Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/AFP

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις