Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλβανία τουρισμός 2023: Αντιδράσεις από ανάρτηση του Έντι Ράμα
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία τουρισμός 2023: Αντιδράσεις από ανάρτηση του Έντι Ράμα

Αλβανία τουρισμός 2023: Η σύγκριση με το μεταναστευτικό κύμα από τη χώρα το 1991

Σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό έχει αναδειχθεί φέτος η Αλβανία, με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, να κάνει μία ανάρτηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Corriere della Sera, ο Έντι Ράμα μπορεί να πανηγυρίζει καθώς πολλοί είναι οι τουρίστες που προτιμούν φέτος την Αλβανία για τις διακοπές τους λόγω του συνδυασμού των ειδυλλιακών προορισμών και των χαμηλών τιμών σε σχέση με τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Όπως επισημαίνει η Corriere, «το φαινόμενο δεν είναι μόνο ιταλικό, αλλά ευρωπαϊκό», με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και στη βενζίνη να έχει αναγκάσει το 41% των Ιταλών να μην κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές. «Την ίδια ώρα, η αλβανική κυβέρνηση αναμένει να κλείσει τη σεζόν με πάνω από 9.000.000 τουρίστες. Είναι 3.000.000 περισσότεροι από εκείνους του 2022. Έχει ήδη επιβεβαιωθεί μια αύξηση επισκεπτών άνω του 33%. Σε αυτό το διάστημα, περισσότεροι από 310.000 Ιταλοί τουρίστες επέλεξαν την Αλβανία για τις διακοπές τους» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Η ανάρτηση του Έντι Ράμα που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Έντι Ράμα έκανε μία ανάρτηση στα social media ανεβάζοντας δύο φωτογραφίες όπου προσπάθησε να συγκρίνει τη μαζική μετανάστευση Αλβανών προς την Ιταλία το 1991 με το τουριστικό κύμα που φτάνει στη χώρα του φέτος. Έγραψε χαρακτηριστικά πως το «1991: Αλβανοί φεύγουν για την Ιταλία. 2023: Ιταλοί φεύγουν για την Αλβανία, για διακοπές». Στο στιγμιότυπο που ανέβασε ο Αλβανός πρωθυπουργός από το 1991, καταγράφεται η στιγμή που χιλιάδες Αλβανοί προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο Vlora για να μεταναστεύσουν στην Ιταλία.

Οι αρχές, μην μπορώντας να συγκρατήσουν τα πλήθη είχαν ανοίξει πυρ, κάτι όμως που δεν εμπόδισε 20.000 άνθρωποι να επιβιβαστούν στο πλοίο με προορισμό το Μπάρι. Πριν καν φτάσουν στην Ιταλία, η κυβέρνηση είχε κηρύξει τις ακτές της Αδριατικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδοποίησε πως θα γίνονταν απελάσεις όσων πατούσαν επί ιταλικού εδάφους.

12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Όσο πλησίαζε το πλοίο στο λιμάνι, επιβάτες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, με τους λιμενικούς να πυροβολούν και 12 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Ο τότε δήμαρχος του Μπάρι όπου έδεσε το Vlora, Ενρίκο Νταλφίνο, είχε επιλέξει να τους υποδεχθεί και τους πήγε στο γήπεδο της πόλης. Ελικόπτερα πετούσαν νερό και φαγητό στους εξαθλιωμένους Αλβανούς, πριν τους επιβιβάσουν σε λεωφορεία με προορισμό πίσω στην Αλβανία. Η κίνηση όμως του Έντι Ράμα να προχωρήσει σε σύγκριση της συγκεκριμένης ιστορίας με την άνοδο στον τουρισμό της Αλβανίας, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα social media, με χρήστες να υπενθυμίζουν πως η μετανάστευση εξακολουθεί να προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση της Αλβανίας ανέφερε ότι, σύμφωνα με την Eurostat, από το 2014 έως το 2022 (υπό πρωθυπουργίας Έντι Ράμα) περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Επισημαίνουν μάλιστα πως «χωρίς αμφιβολία, το τουριστικό ρεύμα προς την Αλβανία έχει αυξηθεί αλλά η ανασφάλεια, η πολύ υψηλή διαφθορά και η φτώχεια καταστρέφουν τη χώρα μας, αναγκάζοντας τους Αλβανούς να φύγουν».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Edi Rama (@ediramaal)

Με πληροφορίες από Corriere della Sera

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις