Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χαβάη φωτιές: Στάχτη ιστορική πόλη, νεκροί, τραυματίες
ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη φωτιές: Στάχτη ιστορική πόλη, νεκροί, τραυματίες

Σκηνικό αποκάλυψης από τις πυρκαγιές στη Χαβάη: Στάχτη ιστορική πόλη, έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Σκηνές απόλυτης καταστροφής σε μια ειδυλλιακή, ιστορική πόλη της Χαβάης κατέγραψε ο φακός μετά τη μαζική πυρκαγιά που αποτέφρωσε τα πάντα στο διάβα της στο τουριστικό θέρετρο. 36 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τις φονικές πυρκαγιές στο νησί Μάουι της Χαβάης και άλλοι 20 τραυματίστηκαν βαριά από την «άνευ προηγουμένου» καταστροφή της πόλης Λαχέινα, όπου ντόπιοι και τουρίστες πήδηξαν στον ωκεανό για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, σπίτια και καταστήματα έγιναν στάχτη, ενώ κατέρρευσε το τηλεφωνικό δίκτυο. Κάπου 4.000 τουρίστες φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί στο Μάουι μέσα στην απόγνωσή τους να φύγουν προτού επεκταθούν κι άλλο οι φωτιές, ενώ τρεις πυρκαγιές μαίνονται και στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ομοσπονδιακοί πόροι στο αρχιπέλαγος της Χαβάης κι όπως είπε η αμερικανική ακτοφυλακή, ο Τρίτος Στόλος και πεζοναύτες συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και διάσωσης των κατοίκων. «Ζήσαμε τη χειρότερη καταστροφή που έχω δει ποτέ. Όλη η Λαχάινα έχει αποτεφρωθεί. Είναι σαν μια αποκάλυψη», είπε ο Μέισον Τζάρβι, κάτοικος της πόλης, που έχει απομακρυνθεί. Η πολιτεία άνοιξε πέντε καταφύγια εκκένωσης και τουλάχιστον 4.000 τουρίστες εξακολουθούσαν να προσπαθούν να φύγουν από το δυτικό Μάουι, δήλωσε ο Εντ Σνιφέν του υπουργείου Μεταφορών της Χαβάης.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τι μάχη σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα και οι Αρχές έχουν αποκλείσει το δυτικό τμήμα του νησιού για άπαντες πλην των εργαζομένων στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και των εκτοπισμένων.

Πώς ξεκίνησε η καταστροφή πυρκαγιά στο Μάουι

Οι πυρκαγιές φαίνεται ότι αρχικά αποτέφρωσαν περιοχές με χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές του Μάουι υποβοηθούμενες από ριπές ανέμων που έπνεαν με ταχύτητα άνω των 100 χλμ/ώρα. Οι πυρκαγιές σάρωσαν με ανησυχητική ταχύτητα και αγριότητα την παράκτια Λαχάινα, με τις φλόγες να πηδούν από το ένα ξύλινο κτίριο στο άλλο στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από το 1700 και περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ. Κάτοικοι έτρεχαν σε κατάμεστους δρόμους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν αποκλεισμένοι από φλεγόμενα συντρίμμια. Η αμερικανική ακτοφυλακή διέσωσε την Τρίτη 14 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, που είχαν πηδήξει στο νερό για να γλιτώσουν.

Γιατί φούντωσαν οι πυρκαγιές στη Χαβάη;

Τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά ξέσπασαν την ώρα που ισχυροί άνεμοι σάρωναν το νησί, ενώ τα επίπεδα υγρασίας ήταν πολύ χαμηλά. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών και ραγδαίας εξάπλωσής τους. Η Χαβάη αντιμετώπιζε συνθήκες υψηλής ξηρασίας, όταν βρέθηκε στο έλεος ισχυρών ανέμων από τον κυκλώνας Ντόρα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Τα νησιά βρίσκονται στο μέσο ενός υψηλού βαρουμετρικού στα βόρεια και χαμηλού βαρομετρικού που συνδέεται με τον κυκλώνα Ντόρα, δήλωσε ο μετεωρολόγος Τζεφ Πάουελ από τη Χονολουλού, Οι διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση έδωσαν ώθηση σε ασυνήθιστα ισχυρούς ανέμους, που φούντωσαν τις καταστροφικές φλόγες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις