Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καταιγίδα “Χανς” – Νορβηγία: Εκκενώθηκαν κοινότητες λόγω κατάρρευσης φράγματος
ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα “Χανς” – Νορβηγία: Εκκενώθηκαν κοινότητες λόγω κατάρρευσης φράγματος

Καταιγίδα "Χανς" - Νορβηγία: Προειδοποιήσεις για πλημμύρες από τον Πρωθυπουργό

Τεράστιες καταστροφές, κατολισθήσεις και πλημμύρες προκάλεσε η καταιγίδα «Χανς» στη Νορβηγία, ενώ ένα φράγμα κατέρρευσε μερικώς στα νότια της χώρας υποχρεώνοντας τις Αρχές να εκκενώσουν τις κοινότητες κατάντη του ποταμού, για λόγους ασφαλείας. Οι Αρχές εξέταζαν αρχικά την πιθανότητα να ανατινάξουν τμήμα του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Braskereidfoss στον ποταμό Γκλέμα, τον μεγαλύτερο της Νορβηγίας, ώστε με την ελεγχόμενη, έκρηξη να εκτονωθεί η πίεση στο φράγμα και να μην πλημμυρίσουν οι κοινότητες κατάντη. Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε όταν τα νερά έσπασαν το φράγμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Φρέντρικ Τόμσον. Οι Αρχές ελπίζουν τώρα ότι τα νερά θα υποχωρήσουν σταδιακά, συμπλήρωσε ο Τόμσον.

«Επ’ ουδενί έχει απομακρυνθεί η απειλή», είπε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, προειδοποιώντας ότι οι πλημμύρες θα συνεχιστούν καθώς η περίσσεια νερού ρέει κατάντη. «Η στάθμη του νερού μπορεί να φθάσει σε υψηλό 50ετίας ή και περισσότερο», πρόσθεσε. Νωρίς την Τετάρτη σταμάτησαν να λειτουργούν οι γεννήτριες του φράγματος μετά από βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, όπως δήλωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του υδροηλεκτρικού σταθμού, Hafslund Eco, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν το αυτόματο σύστημα που ανοίγει τις καταπακτές του νερού, ώστε να εκτονωθεί η πίεση στο φράγμα. Έτσι τα νερά υπερχείλισαν το φράγμα και πλημμύρισαν το εργοστάσιο προκαλώντας μεγάλη καταστροφή.

Χάος προκάλεσε η καταιγίδα Χανς

Μετά την κατάρρευση τμήματος του φράγματος, τεράστιοι όγκοι νερού ξεχύθηκαν και διέλυσαν δρόμο με δύο λωρίδες και φράχτες κατά μήκος της κορυφής του φράγματος. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι ζουν σε κοινότητες κοντά στον ποταμό στην περιοχή αυτή της Νορβηγίας, αλλά πρόλαβαν να απομακρυνθούν πριν αρχίσει να καταρρέει το φράγμα. Την Τετάρτη, μια Νορβηγίδα ηλικίας γύρω στα 70 έχασε τη ζωή της μετά την πτώση της σε ρέμα την προηγούμενη μέρα. Η γυναίκα κατάφερε να συρθεί στην όχθη, αλλά λόγω των πλημμυρών οι ομάδες διάσωσης χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπως είπε η αστυνομία.

Πάνω από 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους σε περιοχή βόρεια του Όσλο και η αστυνομία στη νότια Νορβηγία ανέφερε ότι η κατάσταση εκεί ήταν «ασαφής και χαοτική». Όλοι οι κύριοι δρόμοι μεταξύ του Όσλο και του Τρόντχαϊμ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Νορβηγίας, έκλεισαν. Η καταιγίδα Χανς σάρωσε περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής επί αρκετές μέρες προκαλώντας υπερχείλιση ποταμών και καταστροφές σε δρόμους, ενώ ξερίζωσε δέντρα, που προκάλεσαν με την πτώση τους τραυματισμούς. Στη νότια Νορβηγία και την κεντρική Σουηδία τα ορμητικά νερά πλημμυρών παρέσυραν σπίτια και τροχόσπιτα. Όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος Έρικ Χόγκαρντ Όλσεν του Σουηδικού Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Ινστιτούτου, τέτοιες καιρικές συνθήκες είναι ασυνήθιστες για αυτή την περίοδο του έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις