Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπάνιο μετά το φαγητό: Πόσο επικίνδυνο είναι να κολυμπάμε φαγωμένοι
PLUS

Μπάνιο μετά το φαγητό: Πόσο επικίνδυνο είναι να κολυμπάμε φαγωμένοι

Μπάνιο μετά το φαγητό: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε στην παραλία

Είναι το να μπούμε μετά το φαγητό στο νερό το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στην παραλία ή υπάρχει άλλος πιο σοβαρός κίνδυνος. Ο πραγματικός κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μπει κανείς μέσα στο παγωμένο νερό μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Αυτό ωστόσο δεν είναι άσχετο με το φαγητό. Όταν τρώμε και κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Μπαίνοντας λοιπόν ξανά στη θάλασσα μετά το φαγητό και αφού έχουμε καθίσει για λίγο στον ήλιο “για να χωνέψουμε”, προκύπτει ένας σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά της θερμοκρασίας του σώματός μας με το παγωμένο νερό.

Η διαδικασία της πέψης και η αυξημένη θερμοκρασία σώματος εξαιτίας της διαρκεί περίπου 1-3 ώρες, ανάλογα με το τι και πόσο έχουμε φάει. Και παρότι ένα βαρύ γεύμα δεν είναι κάτι που θα σύστηνε κανείς πριν το μπάνιο, και η φυσική δραστηριότητα με άδειο στομάχι δεν είναι το ιδανικό γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε από συμπτώματα υπογλυκαιμίας και ζαλάδα. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ το μεσημέρι εάν είναι να επιστρέψετε μετά το φαγητό στην παραλία και εάν έχει πολλή ζέστη ή είναι παγωμένα τα νερά ή και τα δύο, μπείτε σταδιακά στο νερό, βρέχοντας πρώτα το λαιμό, τους καρπούς και το πρόσωπο πριν βουτήξετε.

Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα οι πνιγμοί στις θάλλασες

Οι πνιγμοί στις θάλασσες αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον φετινό Ιούλιο καταγράφηκαν 69 θάνατοι από πνιγμούς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τις ζωές τους από πνιγμό 236.000 άνθρωποι. Εξ αυτών, οι 350 πνιγμοί καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα γίνονται χιλιάδες διασώσεις ανθρώπων που κολυμπούν. Οι θάνατοι από πνιγμό, ωστόσο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής (ILSF), μέχρι σήμερα δεν έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση φαγητού.

«Υπάρχει μια πάγια οδηγία ότι θα πρέπει να περιμένουμε μετά το φαγητό προτού κολυμπήσουμε. Συνήθως συστήνεται μια ώρα αναμονής. […] Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που τρώνε προτού κολυμπήσουν έχουν αυξημένο κίνδυνο για πνιγμό» έγραφε η ILSF στη σχετική της έκθεση του 2014. Ωστόσο, η ILSF επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η λήψη τροφής πριν την κολύμβηση αυξάνει τον κίνδυνο για πνιγμό. Ενώ η κατανάλωση τροφής έχει συνδεθεί με ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, δεν έχει καταγραφεί η σύνδεση αυτών των συμπτωμάτων και του κινδύνου πνιγμού ούτε έχει μελετηθεί επαρκώς. Γι’ αυτόν τον λόγο, οδηγίες για ποσότητες, χρόνους και τύπους φαγητών για τη λήψη τροφής πριν από την κολύμβηση ή δραστηριότητες στο νερό δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις