Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Διακινητές προκαλούν ναυάγια μεταναστών κοντά στα ελληνικά νησιά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακινητές προκαλούν ναυάγια μεταναστών κοντά στα ελληνικά νησιά

Διακινητές ναυάγια: Δύο πρόβες ναυαγίων σε τρία 24ωρα μπροστά στα μάτια των ελληνικών λιμενικών αρχών.

Φορτώνουν, σαν εμπόρευμα, στα παράλια τους Τουρκίας, παράτυπους μετανάστες-άνδρες, γυναίκες, παιδιά- τους μεταφέρουν κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και στη θέα των Λιμενικών, σκίζουν τις πλαστικές βάρκες, προκαλώντας ναυάγια, με τους διακινούμενους, να πέφτουν στη θάλασσα! Αυτά, προκειμένου να εξαφανίσουν ίχνη και να εκβιάσουν την άμεση επέμβαση των ελληνικών Αρχών, να ξεκινήσουν έρευνα και διάσωση και να οδηγήσουν τους αλλοδαπούς σε Λιμενικές Αρχές των νησιών μας και να αναλάβουν τη φροντίδα τους!

Σε τρία μόλις 24ωρα, οι δυνάμεις του Λιμενικού, στη Μυτιλήνη, βρέθηκαν δύο φορές μπροστά σε πανομοιότυπα περιστατικά, τα οποία, χάρη στην έγκαιρη επέμβασή τους, δεν εξελίχθηκαν σε τραγωδίες, με ομαδικό πνιγμό διακινουμένων, θυμάτων των διακινητών.

 

Ψάχνουν στην Τουρκία

Ήδη οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος στην Τουρκία προκειμένου να μην προκληθεί ναυάγιο όπου θα χάσουν τη ζωή τους αλλοδαποί, που πληρώνουν τους διακινητές για το ταξίδι της απελπισίας. Στο βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Λιμενικό Σώμα, διακρίνονται πολλοί παράτυποι μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, να βρίσκονται στο νερό δίπλα από την μισοβυθισμένη πλαστική βάρκα, η οποία τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια.

Βίντεο-ντοκουμέντο από το Λιμενικό Σώμα δημοσίευσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο οποίο φαίνεται η στιγμή διάσωσης μεταναστών στα ανοικτά της Μυτιλήνης, ενώ το φουσκωτό που τους μετέφερε έχει γίνει κομμάτια.

Ανάρτηση Βαρβιτσιώτη

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ανάρτησή του στο twitter με αφορμή τη διάσωση των 26 μεταναστών ανοικτά της Μυτιλήνης, την οποία παρουσίασε σε βίντεο, επισήμανε: «Δείτε εδώ τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο τα κυκλώματα των διακινητών σκίζουν τις βάρκες θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συνελήφθησαν 5 διακινητές. Το τελευταίο περιστατικό, που χάρη στην επέμβαση των λιμενικών ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία, εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 31/7 ανοιχτά της Λέσβου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η ενημέρωση του Λιμενικού

Ιδού η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού: «Στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι έξι (26) αλλοδαπών καθώς και στη σύλληψη πέντε (05) εξ’ αυτών ηλικίας 23, 22, 23, 21 και 23 προέβησαν πρωινές ώρες σήμερα στελέχη περιπολικού παράκτιου σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή νότια ”ΑΓΡΙΕΛΙΑΣ” Μυτιλήνης. Ειδικότερα, παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), στα πλαίσια περιπολίας επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων εντόπισε πνευστή λέμβο, η οποία βρισκόταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Στη θέα του Π.Π.Λ.Σ. οι ανωτέρω πέντε (05) αλλοδαποί έσκισαν τον αεροθάλαμο της λέμβο, με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων και την πτώση όλων των επιβαινόντων στη θάλασσα. Άμεσα το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατόπιν εντολής του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και διέσωσε συνολικά είκοσι έξι (26) αλλοδαπούς, ενώ κατά δήλωση των διασωθέντων δεν υπάρχει αγνοούμενος. Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου παραδόθηκαν σε στελέχη Γρ. Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και συνελήφθησαν οι πέντε (05) αλλοδαποί για παράβαση του άρθρου 277 (πρόκληση ναυαγίου), άρθρου 306 (έκθεση σε κίνδυνο), του Ν. 3386/05 (περί αλλοδαπών) και του άρθρου 27 παρ. 1 Ν. 2321/95 (δίκαιο της θάλασσας), ενώ ο ένας 23χρονος ήταν και ο χειριστής της λέμβου».

Η διάσωση των 53

Μόλις την Παρασκευή, το Λιμενικό Σώμα είχε γνωστοποιήσει πανομοιότυπο φρικτό σκηνικό. Ανέφερε στην ανακοίνωση: «Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα τριών (53) αλλοδαπών προέβησαν πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΡΙΕΛΙΑ» ν. Λέσβου. Ειδικότερα, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας, εντόπισε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με πενήντα τρεις (53) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Στη θέα του Π.Α.Θ. έξι (06) εκ των ανωτέρω προέβησαν στην αφαίρεση του εξωλέμβιου κινητήρα και στην απόρριψη του στη θάλασσα, καθώς και στο σκίσιμο του αεροθαλάμου της λέμβου με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων. Συνεπεία αυτού, κάποιοι από τους επιβαίνοντες βρέθηκαν εντός θαλάσσης. Στην περιοχή είχε σπεύσει και ένα Πλωτό Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προς παροχή συνδρομής, το οποίο προέβη στην ασφαλή περισυλλογή όλων των επιβαινόντων και εν συνεχεία στην μεταφορά τους στον λιμένα Μυτιλήνης ν. Λέσβου. Η λέμβος βυθίστηκε. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν έξι (06) αλλοδαποί ηλικίας 22, 28, 23, 24, 25 και 18 ετών, για παράβαση του άρθρου 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου), του άρθρου 306 Π.Κ. (έκθεση σε κίνδυνο), καθώς και για παράβαση του Ν. 3386/05 (περί αλλοδαπών). Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις