Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δύτης σώζει καρχαρία: Συγκλονιστικό βίντεο
ΚΟΣΜΟΣ

Δύτης σώζει καρχαρία: Συγκλονιστικό βίντεο

Δύτης σώζει καρχαρία: Ο καρχαρίας τροφός ή νοσοκόμος συναντάται σε τροπικά και υποτροπικά νερά

(Εξωτερική φωτο από αρχείο) Ένας καρχαρίας νοσοκόμος ή τροφός, του γένους Ginglymostoma, πιάστηκε από ένα γιγάντιο αγκίστρι στα ανοιχτά της Φλόριδα κι ένας θαρραλέος δύτης ξεκίνησε τη δύσκολη διαδικασία διάσωσης του, που στέφθηκε με επιτυχία.

Ο καρχαρίας τροφός (επιστημονική ονομασία Ginglymostoma cirratum – Γιγγλυμόστομα) το σγουρό είναι το μόνο μέλος του γένους Γιγγλυμόστομα (Ginglymostoma), το οποίο ανήκει στους καρχαρίες τροφούς (οικογένεια Γιγγλυμοστοματίδες). Απατάνται σε τροπικά και υποτροπικά νερά πάνω από την ηπειρωτική και νησιωτική υφαλοκρηπίδα, σε βάθος από ένα έως 75 μέτρα. Φτάνει σε μήκος τα 4,3 μέτρα. Είναι συγγενικός με το φαλαινοκαρχαρία και το καρχαρία ζέβρα.

Ο καρχαρίας τροφός είναι νυκτόβιο ζώο, σχηματίζοντας την ημέρα ομάδες 40 ατόμων. Ο καρχαρίας τροφός κρύβεται σε κοιλότητες βράχων την ημέρα, με τον κάθε καρχαρία να φαίνεται να προτιμά κάποιες, στις οποίες γυρίζει κάθε βράδυ μετά το κυνήγι. Τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή, μαλάκια, ουροχορδωτά, θαλάσσια φίδια και άλλα ψάρια, και ιδίος τους αετούς. Αναπαράγονται ως ωοζωοτόκα, με το θηλυκό να γεννά 21 με 29 μικρά ύστερα από εξάμηνη κύηση. Ο κύκλος αναπαραγωγής διαρκεί δύο χρόνια.

Οι καρχαρίες αυτοί δεν θεωρούνται επικίνδυνοι, αν και έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους. Αν και δεν αλιεύεται τακτικά, αποτελεί ένα εύκολο στόχο για τους αλιείς. Το δέρμα τους είναι πολύ τραχύ και γι’αυτό το λόγο είναι περιζήτητο, ενώ επίσης χρησιμοποιείται το λάδι από το συκώτι τους και το κρέας τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις