Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πιλότοι Καναντέρ Κάρυστος: Οδύνη στη χώρα, πώς έγινε η τραγωδία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πιλότοι Καναντέρ Κάρυστος: Οδύνη στη χώρα, πώς έγινε η τραγωδία

Πιλότοι Καναντέρ Κάρυστος: Σφίγγουμε τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη, είπε ο Μητσοτάκης

Θρήνος για την απώλεια των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair που κατέπεσε στον Πλατανιστό Καρύστου, ενώ επιχειρούσαν στην πυρκαγιά. Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του CL-215, που συνετρίβη στη χαράδρα, ο 34χρονος κυβερνήτης, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης του, Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης.Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΑ επιβεβαίωσε τους φόβους όλων όσοι είδαν το βίντεο με το αεροσκάφος να πέφτει και να αναφλέγεται.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών» ανακοίνωσε το ΓΕΑ.

Αμέσως κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε το ταξίδι του στην Κύπρο.

Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς

Μητσοτάκης: Σφίγγουμε τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής».

«Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», πρόσθεσε.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ο πολιτικός κόσμος συγκλονίστηκε, ενώ στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έβγαλαν τα κόμματα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, πρεσβείες, ξένοι ηγέτες καθώς και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέν, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Πώς έγινε η τραγωδία

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 14:52 στον Πλατανιστό Καρύστου. Το Canadair, που επιχειρούσε από το πρωί, έκανε τις τελευταίες ρίψεις νερού, καθώς η φωτιά είχε σχεδόν οριοθετηθεί. Οι δύο πιλότοι έκαναν ρίψη νερού στη φωτιά που έκαιγε σε χαράδρα. Με έναν ριψοκίνδυνο ελιγμό, που δείχνει την αυτοθυσία των πιλότων, το αεροπλάνο κατέβηκε πολύ χαμηλά. Αφού απελευθέρωσε την ποσότητα νερού, είχε κλίση προς τα δεξιά. Ωστόσο, λόγω του χαμηλού ύψους, «βρήκε» ο πλωτήρας του Canadair σε δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό. Αμέσως το πυροσβεστικό αεροσκάφος παρουσίασε stall (απώλεια στήριξης) και πήρε και άλλη κλίση προς τα δεξιά. Οι προσπάθειες κυβερνήτη και συγκυβερνήτη να το επαναφέρουν ήταν μάταιες, καθώς πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Το Canadair κατέπεσε σε ρέμα και αμέσως ανεφλέγη.

«Λύγισε» η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, αυτόπτης μάρτυρας

Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ελένη Μπουγά, η οποία βρισκόταν στο σημείο της συντριβής και μαζί με τον εικονολήπτη της ΕΡΤ είδαν μπροστά στα μάτια τους τη συντριβή του Καναντέρ, καθώς η κάμερα κατέγραφε την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή, «λύγισε» on air. «Μία δύσκολη στιγμή για όλους μας. Συγκλονιστήκαμε, δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε στα μάτια μας κυριολεκτικά» είπε η ρεπόρτερ, με τρεμάμενη φωνή.

«Ήταν μία στιγμή που με αυτοθυσία αυτά τα παλικάρια έπεφταν στην πλαγιά. Έπεφταν χαμηλά για να κάνουν τις ρίψεις. Ήταν αξιοθαύμαστοι και ο λόγος για τον οποίο εκείνη την ώρα δεν ήμασταν στον αέρα, ο Γιώργος κατέγραφε γιατί θαυμάζαμε την προσπάθειά τους. Κατέγραφε το πλάνο αυτό, το οποίο ήταν και το τραγικό, με τη μοιραία κατάληξη» πρόσθεσε η ρεπόρτερ, δίχως να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Μήνυμα συμπαράστασης από την Άγκυρα για την απώλεια των δύο Ελλήνων πιλότων

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και η Άγκυρα στην Αθήνα μετά τον θάνατο των δύο χειριστών του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο.  Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. «Σε επικοινωνία μας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.«Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας» προσθέτει ο κ. Δένδιας.

«Με στεναχωρεί βαθιά ο θάνατος δύο πιλότων στο πυροσβεστικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Ελλάδα.Συμμερίζομαι εγκάρδια τον πόνο της γειτονικής χώρας Ελλάδας και του ελληνικού λαού», ανέφερε, με τη σειρά του, σε ανάρτησή του ο υπουργός Γεωργίας και Δασών της Δημοκρατίας της Τουρκίας. «Τιμώ με σεβασμό όλους τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο χαμός του Χρήστου Μουλά βύθισε στο πένθος τα Χανιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς είχε καταγωγή από τα Χανιά και συγκεκριμένα από το Γαβαλοχώρι του Δήμου Αποκορώνου. Οι γονείς του διατηρούν επιχείρηση εκεί. Αγαπούσε τα αεροσκάφη αλλά και τα ταξίδια. Μάλιστα, ανέβαζε φωτογραφίες στα social media από τις πτήσεις του. Πριν από 2 χρόνια είχε ανεβάσει και μια φωτογραφία από το Canadair του, την ώρα που πετούσε πάνω από την Ακρόπολη.

Η Παραδοσιακή Στράτα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε χωρίς χορό, μουσική και τραγούδια. Οι συμμετέχοντες, οι σύλλογοι «Αροδαμός», «Το Μετερίζι», «Το Αντάμωμα» και ο φοιτητικός οργανισμός «Best Chania» του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και πλήθος πολιτών κατέληξαν στην πλατεία της Μητρόπολης και όλοι μαζί αναφώνησαν «Αθάνατοι» για τους δύο νέους που χάθηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις