Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν: Η Τουρκία έφερε την ειρήνη στην Κύπρο το 1974
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία έφερε την ειρήνη στην Κύπρο το 1974

Επιστροφή στις προκλήσεις

Σε μια ακόμη πρόκληση απέναντι της Κύπρου προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο ζήτησε αναγνώριση των κατεχόμενων το συντομότερο δυνατό αλλά παράλληλα υποστήριξε ότι η Τουρκία έφερε την ειρήνη στο νησί το 1974. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» το συντομότερο δυνατό, καθώς, όπως υποστήριξε, «υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο».

«Όλες μας οι προσπάθειες γίνονται για να συνεχιστεί η ειρήνη που υπάρχει στο νησί την οποία φέραμε εμείς το 1974. Εμείς επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Όταν είναι ξεκάθαρη η πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί, όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση. Επαναλαμβάνω το ιστορικής σημασίας κάλεσμα το οποίο είχα κάνει σε όλο τον κόσμ και στο βήμα του ΟΗΕ. Μην γυρνάτε την πλάτη σας στην πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Ελάτε κα το συντομότερο δυνατό και αναγνωρίστε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

H επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα προκάλεσε την ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, που την Πέμπτη εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την παράνομη Τουρκική εισβολή του 1974, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από 45,000 Τούρκους στρατιώτες, τον βίαιο εκτοπισμό 200,000 Ελληνοκυπρίων και τον σφετερισμό των περιουσιών τους, τον εποικισμό, χιλιάδες νεκρούς, και αγνοούμενους των οποίων η τύχη δεν έχει διακριβωθεί μέχρι σήμερα. Όσα χρόνια και αν πέρασαν, το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο οποίος για ακόμη μια φορά επέλεξε να συμμετέχει σε «εκδηλώσεις για εορτασμούς» μιας τόσο θλιβερής ημέρας για το νησί μας. Η παρουσία του Προέδρου Ερντογάν επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική ευθύνη που βαραίνει την Τουρκία, η οποία συστηματικά προωθεί τους έκνομους σχεδιασμούς της στην Κύπρο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντός αυτού του πλαισίου, ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να επαναλάβει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό, αμφισβητώντας το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

“Επικίνδυνη ρητορική”

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, τέτοιου είδους ρητορική επιχειρεί να προωθήσει την «αναγνώριση» της παράνομης αποσχιστικής οντότητας και λειτουργεί εις βάρος της όποιας προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού. Πέραν τούτου, η συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στα «εγκαίνια νέας πτέρυγας» και νέου «τερματικού» του παράνομου «αεροδρομίου» Τύμπου επιβεβαιώνουν περίτρανα τη διαχρονική πολιτική της Άγκυρας η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία και στην προώθηση λύσης δύο κρατών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι το σύνολο των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, και του σταδιακού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επί τούτου, το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες και διαβήματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις