Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ο «πόλεμος των αιωνίων» ξεκίνησε το 1927
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο «πόλεμος των αιωνίων» ξεκίνησε το 1927

Εκείνες όμως οι μεταγραφές που ανέκαθεν κέντριζαν το ενδιαφέρον και για πολλά χρόνια υπήρξαν θέμα και όλοι συζητούσαν περισσότερο ήταν αυτές που έγιναν μεταξύ των αιωνίων!

Είναι αλήθεια. Όποια μεταγραφή και να γίνει στις μεγάλες ομάδες κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Εκείνες όμως οι μεταγραφές που ανέκαθεν κέντριζαν το ενδιαφέρον και για πολλά χρόνια υπήρξαν θέμα και όλοι συζητούσαν περισσότερο ήταν αυτές που έγιναν μεταξύ των αιωνίων! Και τέτοιες έχουν γίνει δέκα μέχρι και σήμερα!  Μπορεί το ποδόσφαιρο μας εκείνα τα χρόνια να ήταν σε…νηπιακή κατάσταση, είχαμε όμως γεγονότα που συζητήθηκαν! Έτσι αυτή την χρονιά, βρισκόμαστε στο 1927, έγινε μια μεταγραφή που…τάραξε τα ήρεμα νερά του ποδοσφαίρου. Ήταν η πρώτη μεταγραφή των αιωνίων! Έγινε μάλιστα η πρώτη «αιώνια» μεταγραφή «πριν καν διεξαχθεί το πρώτο επίσημο «αιώνιο» ντέρμπι»! Το 1927 λοιπόν πριν από 96 χρόνια, ο τότε τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος, μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό, όπου παρέμεινε για έναν χρόνο! Είναι γεγονός πως αυτή η μεταγραφή πέρασε… στα ψιλά!

Ο κόσμος είχε να ασχοληθεί με την επιβίωση του βλέπετε. Η επόμενη ήρθε περίπου 30 χρόνια μετά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 πριν από 73 χρόνια, ο Κώστας Παπάζογλου έβγαλε τα πράσινα και έβαλε τα ερυθρόλευκα. Ίδιο δρομολόγιο ακολούθησε και ο Λάκης Σοφιανός το 1957, που έπαιξε ελάχιστα ματς για τους Πειραιώτες. Ο πρώτος που πήγε από το Λιμάνι στην Αθήνα ήταν ο Γιάννης Φραντζής το 1968, πριν από 55 χρόνια, ο οποίος έπαιξε με το τριφύλλι στο στήθος για δυο χρονιές, όπως διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής!

 

Το…σοκ σημειώθηκε πάντως το 1978! Η μεταγραφή που έφερε, που δημιούργησε…τσουνάμι στις σχέσεις Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών, ήταν του Γιώργου Δεληκάρη. Το καλοκαίρι του 1978, πριν από 45 χρόνια ο μπαλαδόρος Γιώργος Δεληκάρης, που είχε έρθει σε προστριβή με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, θέλησε να τους…πικάρει! Έτσι ήρθε σε επαφή με τον Παναθηναϊκό! Συμφώνησε, έβαλε την υπογραφή του και φυσικά έβαλε «φωτιά στα τόπια»! Ο Δεληκάρης για τον Ολυμπιακό και τους.. .απανταχού Ολυμπιακούς δεν ήταν ένας απλός παίκτης. Ήταν το φτωχό παιδί από τον Πειραιά που έκανε πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων Πειραιωτών. Να παίξουν για τη μεγάλη ομάδα της πόλης, τον Ολυμπιακό, και να γίνουν αντικείμενο λατρείας από τον κόσμο του. Για εννιά χρόνια ο πρώην παίκτης του Αργοναύτη ζωγράφιζε με την παλέτα του, εντυπωσιακούς ποδοσφαιρικούς πίνακες στο «Καραϊσκάκης» και στα άλλα γήπεδα της χώρας. Και τώρα; Θα τον βλέπουμε με την πράσινη φανέλα; Απαράδεκτο, φώναζαν οι Ολυμπιακοί!

Η… «εκδίκηση» του Ολυμπιακού δεν άργησε! Ήρθε την ίδια χρόνια, το 1978. Τότε ο Ολυμπιακός «άρπαξε» τον ψηλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Αντώνη Αντωνιάδη που είχε κριθεί ανεπιθύμητος στη Λεωφόρο για λόγους που ακόμη και σήμερα ο ίδιος δεν γνωρίζει!! Όταν κάποτε τον ρώτησα για τα συναισθήματα του, ο Αντώνης Αντωνιάδης χωρίς δισταγμό μου είχε πει. «Είναι πολύ παράξενο το συναίσθημα που ένιωθα όταν με έβλεπα να φοράω την φανέλα του Ολυμπιακού»! Να πούμε πως η μικρή του καριέρα του στον Ολυμπιακό είχε και μια δόση μυστηρίου! Παρά το ότι έβαζε γκολ στα πρώτα παιχνίδια και έπαιζε αρκετά καλά, ο τότε προπονητής ο Τόζα Βεσελίνοβιτς τον άφησε εκτός ενδεκάδας για έναν λόγο που του εξήγησε εμμέσως πολύ αργότερα. «Ο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού, ο Γκομέζ, δεν πήγαινε και πολύ καλά και η διοίκηση των «πράσινων» δεν μπορούσε να διασκεδάσει στα μάτια των φιλάθλων την απουσία του Αντωνιάδη, που ουσιαστικά η ίδια είχε αποφασίσει…», έγραψε ο Τύπος, στον οποίο διαβάζουμε ακόμη. «Η διοίκηση του Παναθηναϊκού ήρθε σε συνεννόηση με την διοίκηση του Ολυμπιακού και ζήτησε… «συμπαράσταση»! Έτσι ο Αντωνιάδης έπαιζε σπάνια πια μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις