Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Σουηδία – NATO: Πράσινο φως από Τουρκία για την ένταξη
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Σουηδία – NATO: Πράσινο φως από Τουρκία για την ένταξη

Ερντογάν Σουηδία - NATO: Η Σουηδία δεν θα υποστηρίξει την οργάνωση FETÖ του Γκιουλέν

«Πράσινο φως» «άναψε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Ειδικότερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρει στο σχετικό tweet: «Με χαρά σας ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που διοργάνωσα με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό & να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους & ασφαλέστερους».

Την εξέλιξη είχε προδιαγράψει ο ΓΓ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενπεργκ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία μπορεί να επέλθει στην παρούσα σύνοδο στο Βίλνιους, παρά τους όρους που έθετε ο Ερντογάν και τα παζάρια που έκανε για να δώσει την συγκατάθεσή του. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνδέσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τον ισχυρισμό αυτόν απέρριψαν τόσο η Κομισιόν, όσο και ο Λευκός Οίκος, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνοντας λόγο για διαφορετικές διαδικασίες, που δεν συνδέονται η μία με την άλλη.

Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης στην συνέντευξη Τύπου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε:

«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τους κ.κ. Ερντογάν και Κρίστιανσον. Ο κ. Ερντογάν συμφώνησε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας η οποία τώρα πρέπει να επικυρωθεί από την εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν. Το μομεράντουμ που υπήρχε προ έτους, παραδόθηκε, για την μάχη κατά της τρομοκρατίας, για την μεγαλύτερη ασφάλεια για την Τουρκία, και ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ. Από την Μαδρίτη οι δύο χώρες εργάστηκαν σκληρά για να λυθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Κατά την διαδικασία η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της και έβαλε πιο σκληρούς όρους για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας. Η συνεργασία της Σουηδίας με την Τουρκία κατά της τρομοκρατίας, θα συνεχιστεί. Συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία νέα συμφωνία περί ασφάλειας. Και το ΝΑΤΟ δουλεύει σε αυτό μαζί τους. Ιστορικό βήμα που κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και ασφαλή.»

Σε ερώτηση για το τι έκανε τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη, ο κ. Στόλτενμπεργκ απάντησε πως «ουσιαστικά είναι επιστέγασμα της συμφωνίας μας από την Μαδρίτη. Η διαδικασία επικύρωσης με την Φινλανδία προχώρησε και τώρα έχουμε την έγκριση του κ. Ερντογάν για την Σουηδία».

Για το τι άλλαξε στην Σουηδία για την συνεργασία και την θέληση να αλλάξει την νομοθεσία σε όσα ζητούσε ο Ερντογάν για την τρομοκρατία, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ απάντησε πως η Στοκχόλμη «κατανόησε» τις ανησυχίες της Τουρκίας και ήθελε να συνεργαστεί για να βρεθεί ένα κοινό έδαφος και να προχωρήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Για όλους μας είναι καλή αυτή η συμφωνία. Κυρίως για την ασφάλεια. Και μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά πλέον» είπε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Στόλτενμπεργκ: «Δεν έχω ακριβή ημερομηνία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα γίνει σύντομα»

Για το πότε θα γίνει μέλος η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, απάντησε: «Να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες πρώτα και από τις δύο πλευρές και μετά θα ανακοινώσουμε ημερομηνίες. Δεν εξαρτάται από μένα να σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πάντως ξεκαθαρίστηκε από τις δύο πλευρές ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε δέσμευση όμως να γίνει σύντομα. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Να σεβαστούμε τα χρονοδιαγράμματα των δύο κυβερνήσεων και μετά μιλάμε για ημερομηνία ένταξης».

Σε ερώτηση για την στάση της Ουγγαρίας που ακόμη είναι αντίθετη, ο κ. Στόλτεμπεργκ απάντησε πως «το πρόβλημα λύθηκε από την στιγμή που έχουμε την συγκατάθεση της Τουρκίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις