Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Απίστευτος Ερντογάν: «Ανοίξτε μας την πόρτα στην ΕΕ και μετά ας κάνουμε το ίδιο για Σουηδία στο ΝΑΤΟ»
ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτος Ερντογάν: «Ανοίξτε μας την πόρτα στην ΕΕ και μετά ας κάνουμε το ίδιο για Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

Ερντογάν Σουηδία: Ανατολίτικο παζάρι από τον Τούρκο πρόεδρο - Άμεση απάντηση Κομισιόν.

«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια. Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία. Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής». Αυτές ήταν οι αρχικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά την αναχώρησή του για το Βίλνιους της Λιθουανίας, εκεί που αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας σήμερα το βράδυ. Θέλουμε οι υποσχέσεις που δόθηκαν να τηρηθούν. Η Τουρκία κάνει το καθήκον της ως η χώρα που συνεισφέρει τα περισσότερα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε διμερείς συναντήσεις με ορισμένους αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» συνέχισε ο Ερντογάν. «Θα επανεξετάσουμε τις αποφάσεις που πήραμε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης προκειμένου να στηρίξουμε τους εταίρους, ιδίως την Ουκρανία. Θα οργανώσουμε επίσης την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Σε αυτή τη διαδικασία, ενεργήσαμε με την αλληλεγγύη της συμμαχίας, όπως πάντα. Θα υπάρξει ανανέωση των αμυντικών δαπανών κατά τουλάχιστον 2%. Πάντως, ενώ μιλάμε για αύξηση των αμυντικών δαπανών, βλέπουμε ότι συζητούνται και περιορισμοί» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα F-16 και τα F-35

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δεύτερο θέμα που τον καίει, αυτό της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, αλλά και της αγοράς των F-35.

Για το θέμα των F-16 είπε: «Ο κ. Μπάιντεν λέει ότι κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για τα F-16. Έχουμε μια σταθερή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Θα είμαστε δυνατοί απέναντι σε όλους τους εχθρούς του ΝΑΤΟ με τα βήματα που θα κάνουμε εδώ ως δύο χώρες για το θέμα των F-16. Έχουμε και την πληρωμή για το F-35. Δεν πήραμε αυτό που πληρώσαμε. Μας λυπεί το γεγονός ότι αυτό σχετίζεται με τη Σουηδία».

Αναφορικά με τον ουκρανικό είπε πως περιμένει τον Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία μέσα στον Αύγουστο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν περιμένει αλλαγή στάσης από τον Ρώσο πρόεδρο» στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν συνοδεύεται στο Βίλνιους από τον αντιπρόεδρο Σεβντέτ Γιλμάζ, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραΐμ Καλίν και τον διευθυντή προεδρικών επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν.

 Η απάντηση της Κομισιόν

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, τόνισε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις