Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο 2023: Μια κουζίνα που εξυμνεί την ποικιλομορφία των συστατικών
ΚΟΣΜΟΣ

Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο 2023: Μια κουζίνα που εξυμνεί την ποικιλομορφία των συστατικών

Ποιο είναι το εστιατόριο Central που αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο για το 2023

Ο κόσμος στο κατάμεστο, εντυπωσιακό αμφιθέατρο της Όπερας στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών στη Βαλένθια της Ισπανίας -το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα- ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε ότι Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο για το 2023 είναι το “Central” στη Λίμα του Περού. Το εστιατόριο Central στη Λίμα βραβεύτηκε για την κουζίνα του που εξυμνεί “την ποικιλομορφία των συστατικών” καθώς και “την ιστορία και τις παραδόσεις” του Περού. Όπως αναφέρει το Athinorama.gr, ο επικεφαλής σεφ του εστιατορίου, Virgilio Martinez, δήλωσε συγκινημένος και μπερδεμένος από την κορυφαία διάκριση, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος της γαστρονομίας αλλάζει πλέον πολύ γρήγορα, και η καταξίωση του “Central” είναι αναγνώριση της τεράστιας βιοποικιλότητας του Περού, που εδώ και δύο δεκαετίες έχει γίνει σημείο αναφοράς στην παγκόσμια γαστρονομία.

“Αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται πλέον ο σύγχρονος ουρανίσκος τις γεύσεις, όταν δεν περιορίζεται απ’ ότι μέχρι τώρα θεωρούνταν γκουρμέ, αλλά εξερευνά και εκτιμά ένα καινούργιο ρεπερτόριο υλικών και μαγειρικών τρόπων. Μας ενδιαφέρει πολύ η βιοποικιλότητα αλλά η αισθητική και η ομορφιά των γεύσεων είναι πολύ σημαντική. Είναι πολλά τα μονοπάτια της γαστρονομίας και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι”, κατέληξε, ο σεφ Virgilio Martinez, μέσα σε θερμό χειροκρότημα. “Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που με διάφορους τρόπους μας συνόδευσαν στη ζωή του Central και αποτέλεσαν μέρος αυτής της διαφορετικής διαδρομής, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τα εγκαίνια” αναφέρουν οι ιθύνοντες του εστιατορίου σε ανάρτησή τους στη σελίδα του Central στο Instagram.

Έμπνευση από τους ιθαγενείς κατοίκους των διαφόρων περιοχών του Περού

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εστιατόριο Central διευθύνεται από το ζευγάρι και στη ζωή, την Pia León και τον Virgilio Martínez, οι οποίοι εργάζονται μαζί από το 2009. Γνωστό για τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα και τα τοπικά περουβιανά συστατικά, το Central προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία του Περού μέσω των τροφίμων που αντιπροσωπεύουν τα μοναδικά οικοσυστήματα της χώρας, οργανωμένα ανά υψόμετρο. Η ταξινόμηση των πρώτων υλών από τα τοπικά οικοσυστήματα ανά υψόμετρο είναι μια, πραγματικά, δύσκολη αποστολή, δεδομένου ότι η χώρα ανεβαίνει δραστικά από το επίπεδο της θάλασσας σε κορυφές πάνω από 22.000 πόδια, ενώ φιλοξενεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Η εστίαση των León και Martínez στην τοπική βιωσιμότητα επεκτείνεται και στο ίδιο το εστιατόριο, το οποίο χτίστηκε με παραδοσιακές περουβιανές κατασκευαστικές τεχνικές και υλικά, συμπεριλαμβανομένων της τοπική τεχνοτροπίας χρήσης της πέτρας των Άνδεων και των τοπικών υφαντών.

Το εστιατόριο Central αντλεί επίσης έμπνευση από τους ιθαγενείς κατοίκους των διαφόρων περιοχών του Περού, από τους αγρότες έως τους ντόπιους του Αμαζονίου, οι οποίοι βασίζονται στους μίσχους, τα φύλλα και τα άνθη των φυτών σε δύσκολους καιρούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις