Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μπιγιονσέ – Στοκχόλμη: Πώς η συναυλία «φταίει» για τον υψηλό πληθωρισμό της Σουηδίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπιγιονσέ – Στοκχόλμη: Πώς η συναυλία «φταίει» για τον υψηλό πληθωρισμό της Σουηδίας

Μπιγιονσέ - Στοκχόλμη: Η έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της φαίνεται να επηρέασε τον πληθωρισμό, λένε οικονομολόγοι κι εξηγούν το γιατί

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη μπορεί να μειώθηκαν για τον μήνα Μάιο, αλλά στη Σουηδία παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 0,3%, με τους οικονομολόγους της χώρας να βρίσκουν τον «αποδιοπομπαίο τράγο» τους στο πρόσωπο της Beyonce. Οικονομολόγοι της Danske Bank εξηγούν πως ένα μερίδιο της αύξησης του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποδοθεί στην πρεμιέρα της παγκόσμιας περιοδείας της Beyonce, με την Αμερικανίδα σταρ να προσελκύει περισσότερους από 80.000 επισκέπτες σε δύο νύχτες στο Friends Arena της Στοκχόλμης, ενώ και όσοι βρέθηκαν στο σημείο πιθανότατα συνέβαλαν σε μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση στις τιμές ξενοδοχείων και των υπηρεσιών αναψυχής.

Δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές βρέθηκαν στη Στοκχόλμη στα μέσα Μαΐου

Σύμφωνα με τον Μίκαελ Γκραν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Danske Bank, οι δύο συναυλίες της Beyonce στη σουηδική πρωτεύουσα ευθύνονται εν μέρει για τον πληθωρισμό στη σκανδιναβική χώρα. «Η έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της στη Σουηδία φαίνεται να έχει επηρεάσει τον πληθωρισμό του Μαΐου, το πόσο είναι αβέβαιο, αλλά πιθανότατα οι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις 0,3 που πρόσθεσαν τα ξενοδοχεία/εστιατόρια», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι αυτή η ανοδική έκπληξη θα αντιστραφεί τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων θα κινηθούν σε κανονικό επίπεδο». Δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές βρέθηκαν στη Στοκχόλμη στα μέσα Μαΐου για να παρακολουθήσουν τις δύο πρώτες συναυλίες της πρώτης σόλο περιοδείας της εδώ και επτά χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο κόσμος σε κάθε συναυλία άγγιξε τους 46.000, με κάποιους να αναγκάζονται να μείνουν έξω από την πρωτεύουσα καθώς τα ξενοδοχεία γέμισαν.

Αρκετοί θαυμαστές μάλιστα είχαν ταξιδέψει από το εξωτερικό για τις συναυλίες, εκμεταλλευόμενοι το αδύναμο σουηδικό νόμισμα και τις χαμηλότερες τιμές των εισιτηρίων. Ο Μίκαελ Γκραν πρόσθεσε μιλώντας στη Wall Street Journal ότι το αποτέλεσμα ήταν «πολύ σπάνιο» και αισιοδοξεί για τα νούμερα του Ιουνίου. Ωστόσο, μια άλλη πηγή επισήμανε στους Financial Times ότι η Σουηδία θα μπορούσε να βιώσει παρόμοια αύξηση του πληθωρισμού όταν ο Μπρους Σπρίνγκστιν θα πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες στο Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός στη Σουηδία κορυφώθηκε το Δεκέμβριο στο 12,3% – υψηλό άνω των 30 ετών – στη συνέχεια επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Ιανουάριο στο 11,7%, αλλά απροσδόκητα εκτινάχθηκε στο 12% τον Φεβρουάριο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις