Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπόρις Τζόνσον σκάνδαλο: Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον σκάνδαλο: Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής

Μπόρις Τζόνσον σκάνδαλο: Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζε τους κανόνες είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της Covid

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε εσκεμμένα το κοινοβούλιο αναφορικά με το σκάνδαλο partygate. Αυτό είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων το οποίο είδε σήμερα (15/6) το φως της δημοσιότητας. Αποφάνθηκε ότι «παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή, την Επιτροπή, αμφισβήτησε την Επιτροπή και ήταν συνένοχος στην εκστρατεία κατάχρησης και απόπειρας εκφοβισμού της Επιτροπής» και συνιστά να μην δικαιούται «πάσο πρώην βουλευτή». Η σύσταση για αναστολή 90 ημερών στη βουλευτική του ιδιότητα είναι αξιοσημείωτη, σημειώνει το ΒΒC με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι προσπάθησε να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποκαλέσει την όλη διαδικασία «παρωδία», όμως τα συμπεράσματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι περίμεναν πολλοί.

Το αρνητικό για τον ίδιο πόρισμα είναι κοινό μυστικό από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε άμεση παραίτηση από το βουλευτικό του αξίωμα πριν από λίγες ημέρες, επιτιθέμενος στη «σκανδαλωδώς προκατειλημμένη» επιτροπή όπως την αποκάλεσε. Οι Times είχαν αποκαλύψει, ότι η επταμελής επιτροπή, που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τέσσερις Συντηρητικούς βουλευτές, απέρριψε τον κεντρικό ισχυρισμό του Τζόνσον, ότι δηλαδή διαβεβαίωσε το νομοθετικό σώμα πως καμία συγκέντρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν είχε παραβιάσει τους κανόνες των lockdown της πανδημίας διότι έτσι είχε ενημερωθεί από τους αρμόδιους συμβούλους του. Η προτεινόμενη ποινή για την αποβολή του Μπόρις Τζόνσον από τη Βουλή των Κοινοτήτων ειναι σκληρή σημειωτόν καθώς οι δέκα ημέρες είναι το όριο που επιτρέπει τη διαδικασία καθαίρεσης ενός βουλευτή και τη διενέργεια εμβόλιμων εκλογών στην περιφέρειά του. Η επιτροπή Ασυλίας κάνει συστάσεις, αλλά εναπόκειται στη Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει αν θα τις αποδεχτεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις