Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας ΣΚΑΙ – Κοσιώνη: «Στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε ταμείο 26 Ιουνίου, θα κριθούμε όλοι, και εγώ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας ΣΚΑΙ – Κοσιώνη: «Στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε ταμείο 26 Ιουνίου, θα κριθούμε όλοι, και εγώ»

Τσίπρας ΣΚΑΙ - Κοσιώνη: Ολομέτωπη επίθεση σε Ανδρουλάκη

O Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ παραδέχθηκε πως ήταν λάθος του η απλή αναλογική, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη φράση «Mea culpa», που στα λατινικά σημαίνει «λάθος μου». Ήταν η περίφημη έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου για το Νταβός και τη συνάντηση με τον Οζάλ.

«Μας στοίχισε πάρα πολύ. Θέλω να είμαι ειλικρινής, χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η απλή αναλογική λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΝΔ είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία, εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασίας, άρα λοιπόν αυτή η στάση των υπολοίπων κομμάτων ακύρωσε αυτή τη στρατηγική επιλογή. Μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε». Σε ερώτηση εάν το παίρνει επάνω του, απάντησε: «Εντάξει, εγώ έχω την ευθύνη, οι ηγέτες έχουν πάντα την ευθύνη για τις συλλογικές αποφάσεις».

Τσίπρας για το αν θα παραιτηθεί

«Όλοι θα κριθούμε στις εκλογές, προφανώς και εγώ» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάνοντας λόγο για κρίσιμη αναμέτρηση. Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Θα κάνουμε ταμείο τις 26 Ιουνίου και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις». Στο ερώτημα της Σίας Κοσιώνη εάν υπάρχει «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο» (αναφερόμενη σε προηγούμενη δήλωση του κ. Τσίπρα), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χαμογελώντας: «Όλα υπάρχουν».

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα σε Ανδρουλάκη: Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα-συμπλήρωμα

Ο Αλέξης Τσίπρας επετέθη στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εξουσίας, κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι πανηγυρίζει επειδή ανέβασε τα ποσοστά του κατά 3 μονάδες, λες και νίκησε, ενώ η ΝΔ κατέγραψε μια ιστορική νίκη, κάτι το οποίο προβληματίζει τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ, εμμέσως, ως κόμμα-συμπλήρωμα και επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός προοδευτικός πυλώνας. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ευτυχής που έχει απέναντί του τον κ. Ανδρουλάκη, επειδή έκαψε στις πρώτες εκλογές την απλή αναλογική», ενώ υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, κάτι που εξυπηρετούσε το αφήγημα Μητσοτάκη είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τότε έλεγε πως δεν θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη, τώρα λέει ότι δεν θα στηρίξει, ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές. Αυτό πάλι εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα για αυτοδυναμία».

«Στόχος και όραμά μας είναι το 2027 η χώρα να είναι μια χώρα ευημερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες δεν έχει αλλάξει και περιλαμβάνει τους ίδιους «κοστολογημένους στόχους», ωστόσο επέλεξε να το παρουσιάσει ξανά γιατί, όπως ανέφερε, την προηγούμενη προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να επικοινωνήσει τις θέσεις και τις προτάσεις του. «Κάναμε επανατοποθέτηση προϊόντος» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για ένα «συνολικό έλλειμμα», καθώς δεν έγινε επαρκής «συζήτηση για τα προγράμματα, έγινε κυρίως για το χθες».

Οι προοπτικές της επόμενης κάλπης

Όσον αφορά τις προοπτικές της επόμενης κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό των κομματικών αντιπάλων του, όπως το ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε, δε, ότι για ένα κόμμα εξουσίας πάντα στόχος είναι η «νίκη», ωστόσο παραδέχτηκε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων». «Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» είπε, και τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση είναι να μην αφεθεί «ανεξέλεγκτη» και «παντοδύναμη» μια κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν είναι μόνο κρίσιμο για την κοινωνία, αλλά και για τη δημοκρατία». Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών της δεύτερης κάλπης και ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα με στόχο τη νίκη στις επικείμενες εκλογές.

Τσίπρας: Προσωπικές οι απόψεις Φίλη, δεν διαγράφεται

Για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε ότι μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή που μιλά για τουρκική μειονότητα, είπε πως δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι επρόκειτο για προσωπική άποψη που δεν επισύρει διαγραφή και πως απ’ ό,τι κατάλαβε θέτει το θέμα του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού. «Εγώ πήγα τον Ερντογάν στο Μαξίμου να δει την ελληνική θέση: δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε «πυρά» με στόχο τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Σπύρο Πνευματικό, σχετικά με τη δήλωσή του για τους καρκινοπαθείς. Είπε πως εξυπηρετεί την «κρυφή ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ αναρωτήθηκε γιατί «ο Μητσοτάκης δεν βγάζει από τα ψηφοδέλτια τον Πνευματικό», λέγοντας πως όταν «ο Κατρούγκαλος είπε κάτι που δεν ήταν στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, τον έβγαλα από τα ψηφοδέλτια».

Τσίπρας: «Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει -Καμιά φορά λύση είναι και η καρότσα»

Σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημείωσε πως «το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει», λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει 35% ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία και δαπανά 2 φορές λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη δημόσια υγεία». «Στόχος να ανοίξει πεδίο για τους ιδιώτες», πρόσθεσε. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επί 4ετίας Νέας Δημοκρατίας δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη στο ΕΣΥ, ενώ για τον θάνατο της γυναίκας στην Κω είπε ότι «καμιά φορά λύση είναι και η καρότσα, αρκεί να φτάσει στο νοσοκομείο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις