Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φράγμα Χερσώνας ανατίναξη: Τί αναφέρει το Reuters
ΚΟΣΜΟΣ

Φράγμα Χερσώνας ανατίναξη: Τί αναφέρει το Reuters

Φράγμα Χερσώνας ανατίναξη: Οι Ουκρανοί αντιμέτωποι με την έλλειψη στέγης και τον κίνδυνο ασθενειών

Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτή την έκταση το 68% βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας αυτής. Όπως έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Ολεξάντρ Προκούντιν, το μέσο επίπεδο των υδάτων σήμερα το πρωί ήταν 5,61 μέτρα. Σχεδόν 14.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα και περί τους 4.300 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών περνούσαν μέσα από τους πλημμυρισμένους δρόμους με τα παιδιά τους στους ώμους τους, τα ζώα στα χέρια τους και τα πράγματα τους σε πλαστικές σακούλες για να μην βραχούν, ενώ οι διασώστες χρησιμοποιούσαν βάρκες για να ψάξουν σε περιοχές όπου τα νερά είχαν υψηλή στάθμη. Το Κίεβο τόνισε ότι οι πλημμύρες από την καταστροφή του φράγματος θα αφήσουν, χωρίς σπίτι και πόσιμο νερό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμφανιστούν αρρώστιες. Παράλληλα από το ρήγμα θα πλημμυρίσουν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και θα μετατραπούν τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα, που στερούνται άρδευσης, σε ερήμους, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές εξαιτίας των πλημμυρών, ζητώντας μια «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για τη στήριξη των θυμάτων. «Η κατάσταση στα κατεχόμενα τμήματα της περιοχής της Χερσώνας είναι απολύτως καταστροφική. Οι κατακτητές απλά εγκαταλείπουν τους ανθρώπους σε τρομακτικές συνθήκες. Χωρίς βοήθεια, χωρίς νερό, που έχουν μείνει στις στέγες των σπιτιών σε βυθισμένες κοινότητες», τόνισε ο Ζελένσκι. Επισκεπτόμενος την πόλη της Χερσώνας στην κάτω πλευρά του φράγματος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι πάνω από 80 οικισμοί έχουν πληγεί από την καταστροφή και ότι οι πλημμύρες απελευθέρωσαν χημικές ουσίες και μολυσματικά βακτήρια στο νερό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις