Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά – Ακάρ: ”Ατυχείς οι δηλώσεις της Ελλάδας για τον Πόντο”
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά – Ακάρ: ”Ατυχείς οι δηλώσεις της Ελλάδας για τον Πόντο”

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: "Αφήστε τους ιστορικούς να διαβάζουν, να γράφουν και να ασχολούνται με αυτά τα πράγματα"

Ο Tούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ από την Αντιόχεια όπου βρίσκεται, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο κανάλι NTV, σε ερώτηση αν αναμένει επιτάχυνση των επαφών μετά τις εκλογές με την Ελλάδα, δήλωσε ξανά την επιθυμία του για διάλογο με την Αθήνα, παρόλο που πρόσφατα έγιναν κάποιες δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών που αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία του Πόντου. Αναφορικά με τον Πόντο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή Μανώλη Κωστίδη ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως “αν προσπαθήσεις να επικαλεστείς πράγματα που δεν έχουν ουσιαστική βάση, τότε θα πούμε και για σφαγές που διέπραξαν (οι Ελληνες) στην Ανατολία το 1919-1922. Υπήρξε και μια σφαγή που λέγεται “της Τρίπολης””.

Ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο και την Ανατ. Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σημείωσε πως “δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τα δικαιώματά μας, ποτέ δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”.

Ολόκληρη η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ

“Σίγουρα. Αυτό που λέμε πάντα εδώ είναι ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτό είναι βέβαιο. Και αυτά τα προβλήματα είναι πολύπλοκα προβλήματα. Και αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν και υπάρχουν διάφοροι δίαυλοι για την επίλυσή τους. Ένα από αυτά είναι οι συνομιλίες στο πλαίσιο των Μέτρων Εμπιστοσύνης και Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είχαμε μία από αυτές στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα.

Τώρα περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση. Επεκτείναμε μάλιστα αυτή την πρόσκληση λίγο περισσότερο, είπαμε “πείτε μας πότε θέλετε και θα σας καλέσουμε ή καλέστε μας όταν θέλετε και θα έρθουμε κι εμείς”. Με άλλα λόγια, δεν αποφεύγουμε το διάλογο, εξετάζουμε πραγματικά το θέμα από την πλευρά του διαλόγου. Ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας λύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο σεισμός, όπως γνωρίζετε, ήταν μια μεγάλη καταστροφή, είχαμε μεγάλες απώλειες, βαθιά θλίψη… Υπήρξε ένα σιδηροδρομικό ατύχημα εκεί [στην Ελλάδα] την ίδια στιγμή… Εξαιτίας αυτού, υπήρξε μια προσέγγιση. Υπήρξε αμοιβαία συνεργασία, αμοιβαία αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια… Για την ακρίβεια, ο υπουργός Άμυνας ήρθε εδώ. Επισκέφθηκε επίσης την Αντιόχεια, μιλήσαμε, συναντηθήκαμε. Συζητήσαμε πολλά θέματα.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, κάποια πράγματα επιβραδύνονται κατά τη διάρκεια των εκλογών. Μετά τις εκλογές, αναμένουμε αυτός ο διάλογος να αυξηθεί και να αναπτυχθεί. Παρόλο που ήρθαμε αντιμέτωποι με κάποιες ανεπιθύμητες, αναληθείς, αβάσιμες κατηγορίες που δεν είναι πλέον σαφές για ποιο σκοπό έγιναν, ξέρετε, για τον Πόντο…. Τις απορρίπτουμε απολύτως, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Αν ανοίξετε τα βιβλία, έχουμε πολλά να πούμε.

Θα ξεκινήσουμε από την Τριπολιτσά και θα φτάσουμε μέχρι το Αιγαίο. Επομένως, λέμε ας μην μπαίνουμε σε αυτά. Αυτά είναι θέματα των ιστορικών. Αφήστε τους ιστορικούς να συνεχίσουν το έργο τους. Ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων, ειρηνικών τρόπων και μεθόδων. Ας αρχίσει να λειτουργεί αυτή η διαδικασία και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό περιβάλλον στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ας μοιραστούμε τον πλούτο εδώ με δίκαιο τρόπο. Ας αφήσουμε και τις δύο πλευρές να ζήσουν σε συνθήκες ευημερίας. Αυτός είναι ο στόχος μας, η επιθυμία μας, η ευχή μας. Το λέμε ξανά και ξανά, αλλά ενώ το λέμε αυτό, αμέσως προσθέτουμε και το εξής: μην το εκλάβετε αυτό ως αδυναμία. Αυτό δεν είναι αδυναμία. Ποτέ δεν αφήσαμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και ποτέ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Μην το εκλάβετε αυτό ως απειλή”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σύμφωνα με το sigmalive.com.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις