Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να μαζέψω χρήματα: Από αύριο αποταμίευση!
PLUS

Πώς να μαζέψω χρήματα: Από αύριο αποταμίευση!

Πώς να μαζέψω χρήματα: Έτσι μπορείς να ξεκινήσεις και εσύ να αποταμιεύεις χρήματα χωρίς να στερηθείς τίποτα!

Σίγουρα έχει τύχει να μην έχεις φράγκο πριν έρθει το τέλος του μήνα. Μάλιστα, πρόκειται για ένα φαινόμενο που συχνά συμβαίνει σε φοιτητές και φοιτήτριες, ιδιαίτερα αυτούς αυτούς που βρίσκονται στην αρχή της φοιτητικής τους ζωής. Όσο περνάει όμως ο καιρός, είτε είσαι φοιτητής είτε όχι, θα συνειδητοποιήσεις ότι η αποταμίευση είναι απαραίτητο να μπει στη ζωή σου. Αρχικά, χρειάζεται να έχεις κάποια χρήματα για μία έκτακτη ωρα ανάγκης, ενώ κάποια χρήματα θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, όταν θελήσεις κάποια στιγμή να αγοράσεις κάτι που έχεις μεγάλη ανάγκη ή όταν αποφασίσεις πως τελικά θες να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, για παράδειγμα.

Παρακάτω, λοιπόν, σού προτείνουμε μερικούς απλούς και εύκολους τρόπους για να κάνεις αποταμίευση!

1. Παρορμητικές αγορές

Ένας πολύ γνωστός και συνάμα βοηθητικός «κανόνας» προκειμένου να περιορίσεις τις άσκοπες σπατάλες είναι αυτός της αναμονής. Πριν προβείς λοιπόν στην αγορά ενός ακριβού αντικειμένου που ενδεχομένως να μην χρειάζεσαι (π.χ. ρούχα ή παπούτσια), είναι προτιμότερο να περιμένεις τουλάχιστον μία εβδομάδα ή ιδανικά 30 ημέρες. Αν μετά από 7 ή 30 ημέρες θέλεις ακόμη διακαώς να προβείς στη συγκεκριμένη αγορά, τότε μάλλον το χρειάζεσαι ή απλώς το θέλεις πραγματικά και η αγορά δε χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό. Οπότε, μπορείς και να αγοράσεις το συγκεκριμένο αντικείμενο.

a pink piggy bank with a key hanging from it
2. Πούλησε ό,τι δε χρειάζεσαι

Πολλές φορές έχουμε αντικείμενα, τα οποία δε χρειαζόμαστε πλέον, αλλά για κάποιο λόγο συνεχίζουμε να κρατάμε στο σπίτι μας, ενώ το μόνο που κάνουν είναι να πιάνουν χώρο. Αν θέλεις, λοιπόν, να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα, τότε μπορείς να πουλήσεις ό,τι δε χρειάζεσαι και στη συνέχεια, να αποταμιεύσεις τα χρήματά σου για μελλοντική χρήση αντί να τα ξοδέψεις σε μία παρορμητική αγορά.

3. Στόχοι και πειθαρχία!

Η αποταμίευση θέλει στόχους, οι οποίοι διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Οι μακροπρόθεσμοι αφορούν ένα μεγάλο ποσό, το οποίο θέλεις να εξοικονομήσεις για διάφορους λόγους μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είναι για παράδειγμα ένα έτος, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι είναι μικρότεροι στόχοι που θέλεις να υλοποιήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να επιτύχεις όμως τον σκοπό σου καλό θα ήταν να “σπάσεις” αυτόν τον στόχο σε μικρότερους και πιο εφικτούς. Αν για παράδειγμα θέλεις μέσα σε 1 χρόνο να μαζέψεις 100 ευρώ, μπορείς να θέσεις ως βραχυπρόθεσμο στόχο να μαζεύεις 8 – 10 ευρώ το μήνα.

Φυσικά, ένα βασικό συστατικό προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου είναι η πειθαρχία. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να είσαι πειθαρχημένος και να μην “λοξοδρομήσεις”, κάτι που ισχύει άλλωστε και σε κάθε είδους στόχο που μπορεί να θέσεις!

white and gold ceramic unicorn figurine near coins
4. Γιατί πληρώνεις με κάρτα;

Η αλήθεια είναι πως σπαταλάς πιο συνετά τα χρήματά σου, όταν πληρώνεις με μετρητά απ’ ότι με κάρτα. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό που χρειάζεσαι για τα προσωπικά σου έξοδα τον μήνα. Έπειτα, μπορείς να το χωρίσεις ανά εβδομάδα και να το τοποθετήσεις στο εσωτερικό ενός φακέλου. Αυτή η τεχνική προέρχεται από την Ιαπωνία και αν την ακολουθήσεις,  είναι σίγουρο πως κάθε εβδομάδα θα έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιήσεις για τις ανάγκες σου, ενώ θα δυσκολευτείς πολύ να ξεφύγεις από αυτό και να προβείς σε… σπατάλες!

5. Κόψε το φαγητό απ’ έξω

Πόσες φορές έχεις παραγγείλει απ’ έξω, ενώ στην πραγματικότητα μπορούσες να φας κάτι εύκολο και γρήγορο στο σπίτι σου; Η αλήθεια είναι πως αν δεν αγαπάς την μαγειρική, ίσως σου φανείς δύσκολο στην αρχή. Παρόλα αυτά όταν μαγειρεύεις στο σπίτι σου εξοικονομείς χρήματα και η ποιότητα του φαγητού συνήθως είναι καλύτερη, αφού δεν επιλέγεις να φας junk food! Έτσι, κάνεις καλό τόσο στην υγεία σου όσο και στην τσέπη σου, αφού έχεις λιγότερα έξοδα και μπορείς να βάλεις με μεγαλύτερη ευκολία χρήματα στην άκρη.

6. Τι κάνεις με τα κέρματά σου;

Πολλές φορές σνομπάρουμε τα κέρματα, και ιδίως τα χάλκινα κέρματα, θεωρώντας ότι δεν έχουν αξία. Εν μέρει υπάρχει μία βάση σε αυτή τη λογική, καθώς η αξία των χάλκινων κερμάτων είναι πολύ μικρή έως και αμελητέα. Ωστόσο, το θέμα αλλάζει αν αρχίσεις να βάζεις σε ένα ξεχωριστό μέρος αυτά τα “παρείσακτα” κέρματα, καθώς με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσει ότι όταν μαζευτούν πολλά από αυτά (πράγμα εύκολο), είναι δυνατόν να συγκεντρώσουμε ένα αξιοκαταφρόνητο ποσό. Αγόρασε λοιπόν έναν κουμπαρά και βάζε μέσα κάθε μέρα όσα κέρματα έχουν ξεμείνει στις τσέπες και την τσάντα σου και θα εκπλαγείς με το ποσό που θα συγκεντρώσεις σε ένα μήνα από σήμερα!

7. Άνοιξε ένα δεύτερο λογαριασμό στην τράπεζα

Κάνε ένα δεύτερο τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα βάζεις χρήματα που δε θα ξοδεύεις για καθημερινές ανάγκες, πχ αγορές από το σούπερ μάρκετ ή πληρωμή λογαριασμών. Στον καινούριο σου λογαριασμό μπορείς να καταθέτεις χρήματα που θα σου χρειαστούν στο μέλλον και δε θα τα σηκώνεις όποτε θέλεις, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις.

brown and white paper bag
www.neolaia.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις