Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά – Ακάρ: «Μορατόριουμ με την Ελλάδα ως τις 15 Σεπτεμβρίου»
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά – Ακάρ: «Μορατόριουμ με την Ελλάδα ως τις 15 Σεπτεμβρίου»

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: 'Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα'

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε πως περιμένει σύντομα θετικές εξελίξεις σε ορισμένες από τις διαφωνίες που υπάρχουν με την Ελλάδα. «Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Βέβαια, πρέπει να λύσουμε κάποια υπαρκτά προβλήματά μας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, η Ελλάδα και η Τουρκία, ως δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να τα λύσουν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου, με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό» πρόσθεσε ο Ακάρ, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς. Συνεχίζονται οι εργασίες και οι συνομιλίες μας σε αυτό το θέμα» σημείωσε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου. Η ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας με τη δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

Δένδιας: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με συγκεκριμένους όρους», ήταν το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα ο υπουργός Εξω

ερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Επίσης, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια έχει επέλθει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Όπως ξεκαθάρισε, μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια υπήρξε αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. «Οχι μόνο η Τουρκία δεν παραβιάζει, αλλά δεν έχει καν πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο». Ενώ στάθηκε στο «κλίμα που μπορεί να δημιουργηθεί μετά τις εκλογές» και στον βαθμό που «μπορεί να μας επιτρέψει, νηφάλια, να δούμε αν μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας».  Σε ερώτημα αναφορικά με το θέμα του απευθείας διαλόγου για τον οποίο μίλησε ο Καλίν, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι την επομένη των εκλογών η Ελλάδα είναι απολύτως ανοιχτή σε διάλογο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με συγκεκριμένους όρους. «Πάντα ήταν ανοιχτή σε διάλογο η Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις