Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φράχτης Έβρου – ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην επέκταση λένε τρεις βουλευτές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φράχτης Έβρου – ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην επέκταση λένε τρεις βουλευτές

Φράχτης Έβρου - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βούτσης μίλησε για «διαφιλονικούμενες» περιοχές στον Έβρο

Σε μπαράζ δηλώσεων έχουν προβεί τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Έβρο και μίλησε στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.  Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο έργο με ολοένα και περισσότερα στελέχη του να δηλώνουν την αντίθεσή τους και να σημειώνουν πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες.

Ο Βούτσης μίλησε για διαφιλονικούμενες περιοχές στον Έβρο

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας σήμερα στο OPEN, σημείωσε πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες ενώ συντάχθηκε και με την τροπολογία Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία στόχο είχε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανέγερση του έργου.

«Είμαστε σαφείς για το ότι μπορεί να υπάρχει -και το είχαμε πει προ τριετίας- για ορισμένα σημεία και μάλιστα διαφιλονικούμενα, φράχτης στα σύνορα μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης στο Open. Όμως, όπως υποστήριξε, το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι αντιμετωπίσιμο με φράκτες. «Δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την απαγόρευση χρηματοδότησης φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι το ψήφισμα «έλεγε ότι δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα με χρηματοδοτήσεις πάνω στο να χτίζονται φράχτες, που είναι σωστή γραμμή». Παράλληλα, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα, προσπαθεί κάποιες χώρες να αποτελούν τον φραγμό, την ασπίδα και οι υπόλοιπες να παίρνουν όλο το βάρος.

Κατρούγκαλος: Το μεταναστευτικό δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον φράχτη στον Εβρο και την επέκτασή του, μετά και την τροπολογία από τον ευρωβουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Παπαδημούλη για να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι αντίθετος στους φράχτες, είναι η θέση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και παρέπεμψε στη δήλωση το 2018 του Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε πει ότι δεν πιστεύει στους φράχτες.

Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν ανέκαθεν αντίθετη στους φράχτες καθώς δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητά τους για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Ανέφερε ακόμη πως για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα παγκοσμίως έχει αποδειχθεί πως δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα. «Δεν είναι ζήτημα κυρίως αστυνομικό, το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Πρέπει να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, διαφορετική από αυτήν που έχουμε τώρα που ρίχνει όλα τα βάρη στις χώρες τις συνοριακές, στις χώρες – πύλες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να μην επεκταθεί ο φράχτης του Έβρου» ζητά ο Γιάννης Μουζάλας

Αντίθετος με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «O φράχτης δεν είναι αυτό το μέσο, το οποίο θα σταματήσει. Είναι μια φενάκη να πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει η μετανάστευση και το προσφυγικό κύμα. Αντίθετα, θα βρουν αλλού διεξόδους» είπε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση του One. Ερωτηθείς για το εάν πρέπει ο φράχτης στον Έβρο να επεκταθεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η δική μου άποψη θα ήταν, να μην (σ.σ. επεκταθεί). Με ρωτάτε το τι θέλω, θα σας έλεγα να μην. Αν με ρωτάτε από τη στιγμή που υπάρχει θα το γκρεμίσετε; Θα σας έλεγα ότι η πολιτική μου δεν αφορά μονάχα τη θέληση μου, αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε φορά». Ωστόσο, υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη φορά που γίναμε Κυβέρνηση, δεν γκρεμίσαμε τον προϋπάρχοντα φράκτη».

Μητσοτάκης: Να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα ξηλώσει τον φράχτη, όχι άλλα μισόλογα

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «κάρφωσε» και την αντιπολίτευση για τη στάση της όσον αφορά τον φράχτη και γενικά το μεταναστευτικό λέγοντας ότι «εδώ πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και να μην ψαρεύουμε σε θολά νερά. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να τοποθετηθεί, θα γκρεμίσει τον φράχτη επιστρέφοντας σε λογική ανοιχτών συνόρων; Εδώ δεν χωρούν μισόλογα». «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αντιπαλεύονται τον φράχτη και φτάνουν στο σημείο να καταθέτουν τροπολογία για να μην χρηματοδοτηθεί το τεχνητό ανάχωμα. Δηλαδή να μην πληρώσει το έργο η Ευρώπη αλλά να το πληρώσετε εσείς οι φορολογούμενοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αντιπαλεύονται τον φράχτη και φτάνουν στο σημείο να καταθέτουν τροπολογία για να μην χρηματοδοτηθεί το τεχνητό ανάχωμα. Δηλαδή να μην πληρώσει το έργο η Ευρώπη αλλά να το πληρώσετε εσείς οι φορολογούμενοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε, δε, «σε όλους, λοιπόν, αυτούς οι οποίοι μιλούν για δήθεν πατριωτισμό στα λόγια, να τους θυμίσετε ποιοι ήταν οι πραγματικοί πατριώτες με έργα και όχι στα λόγια. Και ότι η σταθερή και ασφαλής Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τη μεγάλη μας παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία».

Μηταράκης: Ο φράχτης θα γίνει όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Μετά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της κυβέρνησης απαντούν τονίζοντας πως αποτελεί εθνική πολιτική η ολοκλήρωση του φράχτη. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του στα social media τονίζει πως αποτελεί απόφαση του ΚΥΣΕΑ και θα ολοκληρωθεί, ενώ επισημαίνει πως η χώρα θα προστατευτεί ακόμη περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές. «Μπαράζ δηλώσεων από στελέχη του #ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του φράχτη στον Έβρο σε λίγες ώρες. Μιλάνε μέχρι για «διαφιλονικούμενες» περιοχές! Το έργο θα γίνει όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, η πατρίδα μας θα προστατευθεί ακόμη περισσότερο από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Μιλάμε με έργα!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Θεοδωρικάκος: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στερούνται λογικής

«H κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει το έργο και στα 140 χλμ της μεθορίου εάν χρειαστεί και μόνο με εθνικούς πόρους». Εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, την κατασκευή του Φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, διευκρίνισε ότι δεν έχει χαθεί η μάχη για χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ. Το θέμα, σημείωσε είναι ανοιχτό «καθώς μια σειρά κρατών στην Ευρώπη που δέχονται τις πιέσεις του μεταναστευτικού και αντιμετωπίζουν τεράστιο θέμα ασφάλειας, αντιλαμβάνονται την οξύτητα του προβλήματος και θέλουν να συνδράμουν. Κατανοούν δε, ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης και εγγυάται την ασφάλειά της».

Υπενθύμισε δε ότι οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ που ξεναγήθηκαν προ μηνός από τον ίδιο στον Έβρο, είδαν από κοντά τις συνθήκες και την αναγκαιότητα του έργου. Ο υπουργός σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν έργα, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα, που συνοδεύουν ένα τόσο μεγάλο κατασκευαστικό έργο, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Τόνισε ότι δεν μπορεί να θεωρείται ακροδεξιά ατζέντα η προάσπιση των συνόρων της πατρίδας μας και να μην ξέρουμε ποιοι μπαίνουν στη χώρα.

Τόνισε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στερούνται λογικής και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάψει να αλληθωρίζει, ιδιαίτερα σε θέματα στα οποία στο παρελθόν είχε πιο καθαρές θέσεις». Θύμισε ότι ο Φράχτης ξεκίνησε σε περίοδο ΠΑΣΟΚ και έθεσε το ερώτημα αν τώρα έχει μετανιώσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις