Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Ελλάδας: Ένα… αφιλόξενο οροπέδιο
PLUS

Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Ελλάδας: Ένα… αφιλόξενο οροπέδιο

Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Ελλάδας: Η απαράμιλλη ομορφιά του δρόμου δεν προσφέρεται απλόχερα στον οδηγό

Η χώρα μας είναι γεμάτη από μαγικά τοπία, η πρόσβαση στα οποία είναι σχετικά εύκολη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι «θησαυροί» που για να τους απολαύσεις καλείσαι να βγεις νικητής μέσα από μια βάρβαρη δοκιμασία. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο στενός επαρχιακός δρόμος Καλλικράτη-Καψόδασος που βρίσκεται στο οροπέδιο Καλλικράτη, στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων της Κρήτης. Συνδέει το χωριό Καλλικράτη με το χωριό Καψόδασος, εκεί όπου βρίσκεται η έξοδος του φαραγγιού του Καλλικράτη, και η θέα του απέραντου γαλάζιου γαληνεύει τον κάθε φυσιολάτρη.

Με μήκος περί τα 11 χιλιόμετρα η συγκεκριμένη διαδρομή απαρτίζεται από συνολικά 27 φουρκέτες οι οποίες ανεβάζουν τον οδηγό σε ύψος έως και 800 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του δρόμου, το οποίο προβάλλει ως παράδεισος για τους γνήσιους λάτρεις των τεσσάρων τροχών, είναι που καθιστά απαγορευτικό το οποιοδήποτε σφάλμα πίσω από το τιμόνι. Το χαρακτηριστικό που τον καθιστά επικίνδυνο είναι η έλλειψη προστατευτικών μπαριέρων στα άκρα του, χωρίς να υπάρχουν παράλληλα ασφαλείς έξοδοι διαφυγής, αφού εκεί που τελειώνει ο δρόμος ξεκινούν οι… διαφόρων μεγεθών βράχοι και κοτρόνες.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με τη σημαντική ανηφορική ή κατηγορική κλίση του ιδιαίτερα στενού δρόμου, σε συνδυασμό με την απότομη πλαγιά στην οποία βρίσκεται. Για όσους αποφασίσουν να γευτούν τα «φρούτα» αυτής της δαιδαλώδους διαδρομής, καλό είναι να επιλέξουν το καλοκαίρι, καθώς τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου καθιστούν τον δρόμο αφιλόξενο ακόμα και για τον πιο έμπειρο οδηγό. Τα λάθη στον στενό επαρχιακό δρόμο Καλλικράτη-Καψόδασος δεν συγχωρούνται, αλλά εφόσον αποφευχθούν, οι ταξιδιώτες θα συστηθούν με ένα μαγευτικό τοπίο και θα μπορέσουν να γευτούν μοναδικά παραδοσιακά εδέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις