Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Μούχλα στο μπάνιο – αντιμετώπιση: 5 συμβουλές που θα σου λύσουν τα χέρια
PLUS

Μούχλα στο μπάνιο – αντιμετώπιση: 5 συμβουλές που θα σου λύσουν τα χέρια

Μούχλα στο μπάνιο - αντιμετώπιση: Ένας από τους χώρους που συναντάται συχνά

Αν θέλετε να αποτρέψετε τον σχηματισμό της μούχλας στο μπάνιο σας και να έχετε ένα πεντακάθαρο δωμάτιο, αξίζει να ακολουθήσετε τις συμβουλές που μοιράστηκε με το House Digest η ειδικός επί του θέματος Prerna Jain, την Operations Manager στο Ministry Of Cleaning. «Πρώτα απ’ όλα, ας καταλάβουμε γιατί η μούχλα αναπτύσσεται οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του ντους», λέει η Jain. «Η μούχλα ευδοκιμεί σε υγρά και σκοτεινά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει έλλειψη κατάλληλου εξαερισμού ή/και συντήρησης». Αυτό θα μπορούσε να κάνει το μπάνιο σας το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για μελλοντικούς μύκητες.

Κρατήστε την περιοχή καθαρή και στεγνή

Το μπάνιο σας έχει όλα τα στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μούχλας, γι’ αυτό πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη πριν ξεκινήσει. Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι καθαρίζετε τακτικά το ντους και τον περιβάλλοντα χώρο, λέει η ειδικός Prerna Jain. «Αυτό περιλαμβάνει το τρίψιμο των τοίχων και των δαπέδων και το σκούπισμα των φωτιστικών. Επιπλέον, καθαρίστε τις κουρτίνες και τις πόρτες του ντους, καθώς η μούχλα μπορεί να συσσωρευτεί σε αυτές τις επιφάνειες».

Το απόλυτο μείγμα για καθαρισμό του χώρου

Για μια απλή λύση καθαρισμού που σίγουρα θα καταστρέψει τα βακτήρια, ένας συνδυασμός αραιωμένου ξιδιού, νερού και λεμονιού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και στη συνέχεια ψεκασμός με λίγη μαγειρική σόδα είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήσετε τον χώρο σας καθαρό.

Εγκαταστήστε φορητό αφυγραντήρα

«Κρατήστε τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά», συνιστά, επίσης, η Jain. «Ελέγξτε το μπάνιο σας για τυχόν διαρροές, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή υγρασίας και ανάπτυξης μούχλας». Μια συλλογή στάσιμου νερού είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αρχίσουν να σχηματίζονται μύκητες, οπότε είναι χρήσιμο να επιθεωρείτε τις αποχετεύσεις και τους σωλήνες για τυχόν αδύναμα σημεία. «Βεβαιωθείτε ότι τυχόν διαρροές επιδιορθώνονται αμέσως για να αποτρέψετε τη διαρροή νερού στους τοίχους και τα δάπεδα. Επίσης, εγκαταστήστε έναν φορητό αφυγραντήρα, αν χρειαστεί». Τονίζει, επίσης, τη σημασία της ροής του αέρα σε αυτό το υγρό περιβάλλον. «Βεβαιωθείτε ότι το μπάνιο σας αερίζεται σωστά για να μειώσετε την υγρασία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας», λέει: «Ανοίξτε τα παράθυρα όταν είναι δυνατόν και χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της υγρασίας από τον αέρα».

Χρησιμοποιήστε προϊόντα ανθεκτικά στη μούχλα

Η μούχλα εξαπλώνεται και αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα αλλά και σε υλικά που είναι σε θέση να διατηρούν αυτού του είδους την υγρασία. Όταν είναι υγρά, το ξύλο, η γυψοσανίδα, η μόνωση, τα υφάσματα και τα πλακάκια οροφής είναι ακριβώς το είδος των προϊόντων που παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για να βοηθήσουν τους μύκητες να ευδοκιμήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν θέλετε να αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας από την πρώτη στιγμή, θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιήσετε εκείνα τα προϊόντα που μπορούν να αποτρέψουν τη μελλοντική ανάπτυξη.

Φροντίστε να πλένετε τακτικά την κουρτίνα ντους

«Επενδύστε σε μια κουρτίνα ντους από υλικό που είναι ανθεκτικό στη μούχλα, όπως βινύλιο, πλαστικό ή νάιλον», προτείνει η Prerna Jain, «Επιπλέον, φροντίστε να πλένετε και να στεγνώνετε τακτικά την κουρτίνα ντους». Αν εντοπίσετε μούχλα στην κουρτίνα του ντους σας, φροντίστε να την επεξεργαστείτε αμέσως με ένα καθαριστικό διάλυμα για να σταματήσετε την εξάπλωση. Αν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, τότε θα ήταν συνετό να πετάξετε την κουρτίνα και να αγοράσετε μια καινούργια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις