Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κινέζικα μπαλόνια καθηγητής: Ο άνθρωπος που έκανε πολλούς να μιλούν για… UFO στις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζικα μπαλόνια καθηγητής: Ο άνθρωπος που έκανε πολλούς να μιλούν για… UFO στις ΗΠΑ

Κινέζικα μπαλόνια καθηγητής: Ο καθηγητής πίσω από τα κατασκοπευτικά μπαλόνια της Κίνας -Έκανε τον κόσμο να νομίζει πως βλέπει UFO

Από ποιον προήλθε η ιδέα των ιπτάμενων μπαλονιών της Κίνας και ποιος είναι ο βασικός στόχος τους; Η κατάρριψη τεσσάρων ιπτάμενων αντικειμένων σε λιγότερο από δέκα μέρες πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μετά τις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον ότι ένα εξ αυτών ήταν κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πυροδότησε σειρά ερωτημάτων. Μετά από έρευνες στα αρχεία εταιρειών και στα κινεζικά ΜΜΕ, οι New York Times συμπέραναν ότι ο επιστήμονας πίσω από την ιδέα των αερόπλοιων, εργαζόμενος στο Κινεζικό Κέντρο Προγράμματος Μπαλονιών Μεγάλου Υψόμετρου, είναι ο καθηγητής Γου Ζε.

Η ιστορία, όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, ξεκίνησε το 2019, όταν ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες αεροναυπηγικής της Κίνας, ο Γου Ζε, έκανε μια ανακοίνωση που δεν τράβηξε τότε πολλή προσοχή, λέγοντας ότι η ομάδα του είχε εκτοξεύσει ένα μπαλόνι πάνω από τα 60.000 πόδια και το έστειλε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες οι πτήσεις των κινεζικών μπαλονιών έδωσαν τροφή για να φουντώσουν ξανά οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με πτήσεις UFO πάνω από τη Γη.

Το «Cloud Chase» («Κυνηγός Νεφών»), όπως βαφτίστηκε, έφερε την επανάσταση στον κόσμο των κατευθυνόμενων μπαλονιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έγκαιρες προειδοποιήσεις για φυσικές καταστροφές, να παρακολουθήσουν προβλήματα ρύπανσης ή να πραγματοποιήσουν παρατηρήσεις από τον αέρα. Αποκάλυψε, επίσης, τις φιλοδοξίες της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει αερόστατα μεγάλου υψόμετρου για την παρακολούθηση επίγειων δραστηριοτήτων, εστιάζοντας τόσο στις εγχώριες όσο και στις στρατιωτικές της ανάγκες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Καθοριστικός ο ρόλος του

Ακαδημαϊκές μελέτες και επιστολές Κινέζων αξιωματούχων, που περιήλθαν σε γνώση των N.Y. Times, δείχνουν ότι ο ρόλος του Γου Ζε ήταν καθοριστικός στις προσπάθειες να αναπτυχθούν τεχνολογίες κατασκευής μπαλονιών στην Κίνα. Στην έκθεσή του στις 2 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε ένα αερόστατο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι αφορούσε σε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εισήλθε στο έδαφος των ΗΠΑ πριν από αρκετές ημέρες. Δύο ημέρες μετά από αυτό το περιστατικό, στις 4 Φεβρουαρίου, ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε το αερόστατο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, με το Πεκίνο να κάνει λόγο για μετεωρολογικό μπαλόνι και να περνά στην αντεπίθεση κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι μπαλόνια τους παραβίασαν τον κινεζικό εναέριο χώρο «πάνω από δέκα φορές» από τις αρχές του 2022.

Ποιος είναι ο Κινέζος ιθύνων νους των μπαλονιών

Ανιχνεύοντας την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του Γου Ζε, η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε πως πρόκειται για ανώτερο ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο Beihang, ένα ίδρυμα που εδρεύει στο Πεκίνο και πρωτοστατεί στην αεροναυπηγική και διαστημική έρευνα στην Κίνα. Ο Γου Ζε έχει, επίσης, εργαστεί για την ανάπτυξη αερόπλοιων για σχεδόν δύο δεκαετίες. Είναι ιδρυτής ή βασικός μέτοχος τουλάχιστον τριών από τις έξι κινεζικές οντότητες στις οποίες η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα, για τη συμμετοχή τους σε αυτό που η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκαλεί πρόγραμμα μπαλονιών κατασκοπείας του Πεκίνου.

Επί του παρόντος, πολλές από τις άλλες εταιρείες του έχουν μπει στο σταυρόνημα παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο 66χρονος Γου Ζε έχει αναδειχθεί σε κεντρική φιγούρα των φιλοδοξιών της Κίνας στο «εγγύς διάστημα» -20 έως 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης- υψόμετρο πολύ μεγάλο για τα περισσότερα αεροσκάφη και πολύ χαμηλό για τους δορυφόρους και τη διαστημική βιομηχανία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

lee_1
Συμμετείχε στον σχεδιασμό stealth μαχητικών

Ο Γου Ζε βοήθησε, επίσης, στον σχεδιασμό αεροσκαφών και ανέπτυξε τεχνογνωσία σε νέα κινεζικά υλικά που καθιστούν αόρατα τα αεροπλάνα στα ραντάρ, ελαφρύτερα και φθηνότερα στην κατασκευή, ενώ ο κινεζικός στρατός τού έχει απονείμει βραβεία για το έργο του. Έφτασε μέχρι το πόστο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Beihang προτού αποφασίσει να επιστρέψει στην έρευνα και στη διδασκαλία. Ήταν μάλιστα μέλος μιας συμβουλευτικής επιτροπής για το νυν διαλυμένο Γενικό Τμήμα Εξοπλισμών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με τη βιογραφία του στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Beihang, που επικαλούνται οι N.Y. Times.

Οι Κινέζοι σχεδιαστές στρατηγικής αντιμετωπίζουν το εγγύς Διάστημα ως πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να αναπτύξει νέες τεχνολογίες και υλικά για να εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία και να μην παραγκωνιστεί από τους αντιπάλους του, μια ανησυχία που έχει ενταθεί λόγω της κόντρας με τις ΗΠΑ υπό τον Σι Τζινπίνγκ. Κινέζοι αναλυτές θεωρούν ότι το εγγύς Διάστημα παρέχει μια δυνητικά χρήσιμη εναλλακτική λύση για τα μπαλόνια έναντι των δορυφόρων και των κατασκοπευτικών αεροσκαφών, που μπορεί να γίνουν ευάλωτα σε ανίχνευση, αποκλεισμό ή σε επιθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις