Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εξώδικο Κασιδιάρη στον Τασούλα: Ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξώδικο Κασιδιάρη στον Τασούλα: Ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία

Εξώδικο Κασιδιάρη στον Τασούλα: Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έχει διαβιβάσει το πολυσέλιδο εξώδικο για ενημέρωση και στα κόμματα της Βουλής.

“Επιβεβαιώνεται και με δικαστικό κλητήρα ποιος είναι ο πραγματικός επικεφαλής” του “Εθνικού Κόμματος- Έλληνες” σχολίαζαν κύκλοι της Βουλής σχετικά με το εξώδικο που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα από τις φυλακές Δομοκού ο Ηλίας Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έχει διαβιβάσει το πολυσέλιδο εξώδικο για ενημέρωση και στα κόμματα της Βουλής.

Τι προβλέπει η διάταξη

Στην επίμαχη προβλέπεται ότι ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος για να έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν στις εκλογές θα πρέπει να ΜΗΝ έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για αδικήματα, όπως ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.

Με δύο λόγια, αρκεί η καταδίκη σε πρώτο βαθμό των κατηγορουμένων στη Χρυσή Αυγή, για να μην έχουν το δικαίωμα να κατέβουν στις εκλογές και όχι αμετάκλητα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Μάλιστα η αφαίρεση του δικαιώματος για συμμετοχή στις εκλογές “τρέχει” για όλο το χρονικό διάστημα της ποινής που έχει επιβληθεί και υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα της οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

Με το ίδιο νομοθέτημα προσδιορίζεται και η έννοια του πραγματικού “ηγέτη”.

“Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα”.

Σημαντικό άρθρο της τροπολογίας είναι αυτό που αναφέρεται στην οργάνωση και τη δράση του κόμματος, το οποίο “πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”. Ένα από τα στοιχεία που θα κρίνει αυτόν τον σκοπό θα είναι και η καταδίκη των υποψηφίων βουλευτών για τα αδικήματα όπως αυτό της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Τον τελικό λόγο για να κατέλθει ένας πολιτικός σχηματισμός στις εκλογές θα έχει το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο είναι αρμόδιο, όπως πάντα για την ανακήρυξη των κομμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις