Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκρά παιδιά Τουρκία: Φωτογραφία γροθιά στο στομάχι
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρά παιδιά Τουρκία: Φωτογραφία γροθιά στο στομάχι

Νεκρά παιδιά Τουρκία: Αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος

Συγκλονίζουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τους δύο σεισμούς που κατέστρεψαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους. Ωστόσο λίγες εικόνες απεικονίζουν την θλίψη τόσο ξεκάθαρα όσο μια φωτογραφία από την τουρκική περιοχή Kahramanmaras, στην οποία ένας πατέρας o Mesut Hancer κρατά το χέρι της νεκρής έφηβης κόρης του Irmak.

Μάχη με τον χρόνο

Σε μια μάχη με τον χρόνο βρίσκονται οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει πια τους 7.200και τις ελπίδες για εύρεση επιζώντων να λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες. Βιβλική καταστροφή θυμίζουν οι εικόνες από τις δύο χώρες, όπου ο χρόνος έχει παγώσει και η προσμονή εναλλάσσεται διαρκώς με το δράμα. Την ίδια στιγμή, παρά τα μικρά θαύματα ζωής που γράφονται, όταν διασώστες ανασύρουν ζωντανούς από τα συντρίμμια, μικρούς και μεγάλους, ακόμη και τετράποδα, οι τραγωδίες είναι πολλές, αφού τα πτώματα ανασύρονται κατά χιλιάδες.

https://twitter.com/Carolin87825222/status/1622974762883633152?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1622974762883633152%7Ctwgr%5E33b70001aaf9099a479270647f560254a1008626%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1337428%2Fvideo-apo-tin-tragodia-se-tourkia-kai-suria-mahi-me-ton-hrono-gia-tous-epizodes%2F

Με πολλές δυσκολίες και λεπτές κινήσεις, οι διασώστες στο Πάζαρτζικ απεγκλώβισαν έναν άνδρα, την ώρα που άλλοι συγγενείς εγκλωβισμένων εκφράζουν την ανησυχία τους για όσους είναι στα ερείπια – μεταξύ τους και δύο αδελφάκια έξι και δύο ετών. Ένα ακόμη βράδυ και ο αγώνας θα συνεχιστεί, με το τσουχτερό κρύο να δυσχεραίνει την εξέλιξη του σχεδίου σωτηρίας. Μια ανάσα προτού συμπληρωθούν 72 ώρες από το φονικό σεισμικό χτύπημα και η αγωνία για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια εντείνεται. Άλλωστε οι 72 ώρες αποτελούν ορόσημο για τέτοιες περιπτώσεις καθώς για τους εγκλωβισμένους μειώνεται η πιθανότητα να τα καταφέρουν να επιβιώσουν κάτω από χιλιάδες τόνους μπαζών χωρίς νερό και τροφή και υπό το βάρος των τραυμάτων τους.

Οι εκτιμήσεις ειδικών είναι δυσοίωνες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει τον φόβο για μέχρι και 20.000 συνολικά νεκρούς, ενώ ανθρωπιστικοί φορείς εκτιμούν πως έως και 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό.  Στα Άδανα, αναζητούν και εκεί ένα παιδάκι και ανησυχούν γιατί τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν τα δωμάτια όπου εγκλωβίστηκαν οι δικοί τους άνθρωποι. Ακόμη χειρότερα: μπορούν να δουν παγιδευμένα σώματα συγγενών…

Ανάμεσα στα θύματα και χιλιάδες μικρά παιδιά, με τα βίντεο των τελευταίων ωρών να δείχνουν ορισμένα να διασώζονται κι άλλα να χάνουν τη μάχη με τη ζωή.  Στην Τουρκία, λόγω του ότι τα μέτωπα είναι πολλά, έχει αρχίσει να γίνεται επιλογή των σημειών όπου επικεντρώνονται τα έργα διάσωσης, ενώ στην επαρχία Χατάι μέχρι και πριν από λίγες ώρες δεν είχαν σταλεί ειδικές ομάδες, με τους σεισμόπληκτους να προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης φτάνουν διαδοχικά σε Τουρκία και Συρία, με την παγκόσμια κοινότητα να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο σημαντική βοήθεια.  Η αρωγή της Ελλάδας είναι την ίδια στιγμή μεγάλη, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται σε αυτήν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ να βοηθούν στο έργο διάσωσης στην Τουρκία, έχοντας ανασύρει ήδη δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο ζωντανούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις