Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τροπολογία για Κασιδιάρη: Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για Κασιδιάρη: Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα

Τροπολογία για Κασιδιάρη: Στόχος η συναίνεση

Την Τρίτη θα συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη προβλέπει την επέκταση της υφιστάμενης ρύθμισης που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα εις βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας, αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Στόχος είναι η συναίνεση των κομμάτων για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και η ψήφιση της τροπολογίας με την ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία. Για την ώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως θα επιμείνει στη δική του τροπολογία, η ΕΛ.ΛΥ. δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξακολουθούν να εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Γεραπετρίτης: Θα ήθελα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία στο θέμα

Αναλυτικές απαντήσεις για τη ρύθμιση που κατέθεσε την Πέμπτη η κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις εκλογές, των πολιτικών κομμάτων, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»

Στο θέμα της διακομματικής συναίνεσης, ειδικότερα, «από μακρού χρόνου τα κόμματα γνωρίζουν ποια ήταν η δική μας διάθεση. Η διαβουλευτική μας διάθεση είναι αποδεδειγμένη, έχουμε ήδη ενσωματώσει και κάποιες από τις παρατηρήσεις που μας ετέθησαν […] είμαστε ανοιχτοί στο να διαφοροποιήσουμε κατά τι το κείμενο που έχουμε καταθέσει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γενικότερη διάθεσή μας».

Ενώ σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη ρύθμιση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης – εάν πράγματι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας, παρατήρησε ο Γ. Γεραπετρίτης – είναι «μία πρόταση που κινείται σε άλλη κατεύθυνση. Βάζει τον ‘Αρειο Πάγο στη λογική της αναζήτησης εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή αν τα μέλη του σε δράσεις τους εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά ανοιχτό, δημιουργεί συνθήκες που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν», σημείωσε.

Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι μια τέτοια διάταξη «θα δημιουργούσε συνθήκες να ανοίξει ένας ασκός του Αιόλου που δεν θα ξέραμε πού θα τελειώσει. Στον κοινό Ποινικό Κώδικα η έννοια του ρατσισμού είναι μία ευρύτατη έννοια που περιλαμβάνει κάθε μορφής εχθροπάθεια ή αντίθεση σε βασικές αξίες. Είναι δύσκολα ελέγξιμη, δύσκολα προσδιορίσιμη. Εμείς θέλουμε να “κλειδώσουμε” όσο το δυνατόν περισσότερο τις πραγματικές εγκληματικές οργανώσεις, να μην συμμετέχουν. Δεν μπαίνουμε σε ένα κυνήγι αναζήτησης της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο έχει ιστορικό βάρος για την Ελλάδα, δεν είναι μια απλή υπόθεση».

Όμως, διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, «ναι, θα ήθελα και προσωπικά και ως παράταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία στο θέμα, και άρα θα ήταν ευχής έργον η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορέσει να συνταχθεί ή, εν πάση περιπτώσει, να βρούμε μια κοινή ζώνη στην οποία να μπορούμε να προσγειωθούμε».

Ηλιόπουλος: Προβληματική η πρόταση της κυβέρνησης -Αν επιμείνει, δεν θα ακολουθήσουμε

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας χθες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4 FM», ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε πως «είναι προβληματική η πρόταση της κυβέρνησης και αν επιμείνει, δεν θα ακολουθήσουμε».

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη, αφού είπε ότι «πρώτα απ’ όλα αποτελεί τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης έκανε όλο αυτό το διάστημα κανονική καμπάνια μέσα από τις φυλακές», πρόσθεσε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης κινδυνεύει σοβαρά να βγει αντισυνταγματική, πετυχαίνοντας έτσι το αντίθετο αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια αντιπρόταση που σέβεται το Σύνταγμα και στοχεύει συγκεκριμένα στη δράση εγκληματιών νεοναζί, δεν αφήνει “κερκόπορτες” για άλλες διαδρομές». Τόνισε ότι «σε συνδυασμό με άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αν θέλει όντως η ΝΔ να βρεθεί ουσιαστική λύση, μπορεί να βρεθεί» και πως «αν επιμένει σε μια προβληματική πρόταση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλες ερμηνείες, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε».

ΠΑΣΟΚ: Εμείς είμαστε θετικοί στην τροπολογία

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χθες ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τη Βουλή.
«Εμείς είμαστε θετικοί στην τροπολογία εφόσον αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας και κριθεί ως συνταγματικά ορθή. Θυμίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν αυτοί που είπαμε πρώτοι ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση».

Η τροπολογία θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή

Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ, ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Με την τροπολογία, που έχει τίτλο «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012» προβλέπονται τα εξής:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό. Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, «η ελευθερία ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα είναι πολιτικό δικαίωμα των Ελλήνων. Αλλά η συνταγματική προστασία του δικαιώματος ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα δεν εμπεριέχει, ως συνταγματικό δικαίωμα, τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις βουλευτικές εκλογές υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως στην περίπτωση της κατοχής επιτελικής θέσης σε πολιτικά κόμματα από πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις