Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπιλ Γκέιτς για εμβόλια: “Μη δίνετε λεφτά για να πάτε στον Άρη, σώστε ζωές”
ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς για εμβόλια: “Μη δίνετε λεφτά για να πάτε στον Άρη, σώστε ζωές”

Μπιλ Γκέιτς για εμβόλια: Ο Γκέιτς, το πρόσωπο των θεωριών συνωμοσίας

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι θα προτιμούσε να πληρώσει για εμβόλια παρά για ένα ταξίδι στον Άρη. Ο ιδρυτής της Microsoft μίλησε στο BBC, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, και ξεχώρισε τις ανεξάντλητες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και την εμπλοκή του ονόματός του σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID, αλλά και τη σχέση του με τον παιδόφιλο Τζεφ Επστάιν. Mιλώντας για την εξερεύνηση του Διαστήματος και την εποίκιση άλλων πλανητών, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε: «Στην πραγματικότητα είναι αρκετά ακριβό να πάει κανείς στον Άρη. Μπορείτε να αγοράσετε εμβόλια κατά της ιλαράς και να σώσετε ζωές με 1.000 δολάρια για κάθε σωζόμενη ζωή».

«Και έτσι απλά αιτιολογεί το να μην πάτε στον Άρη».

Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να αποικίσει τον Άρη. Η SpaceX, η εταιρεία που συνίδρυσε ο Μασκ το 2002, έχει θέσει ως απώτερο στόχο να στείλει επανδρωμένες πτήσεις στον Άρη και τελικά να αποικίσει τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon έχει επίσης συμμετάσχει στον «αγώνα δρόμου» για το διάστημα. Είναι επικεφαλής της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin και έκανε ένα σύντομο ταξίδι στο διάστημα το 2021. Ο δε Βρετανός μεγιστάνας, σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επίσης φτάσει στα όρια του διαστήματος με το πυραυλοκίνητο αεροπλάνο Virgin Galactic.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει δραματικά την ανθρωπότητα

Από την άλλη όμως ο Γκέιτς, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει «αρκετά δραματικά» την ανθρωπότητα, χωρίς να σκέφτεται να ακολουθήσει και αυτός τον, πολλά υποσχόμενο, δρόμο του διαστήματος. Ο ίδιος δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε ιατρικά και επιστημονικά ζητήματα. Δεν είναι μόνο τα ρομπότ, αλλά θα βοηθήσει και στο να διαβάζουμε και να γράφουμε». «Στην πραγματικότητα, έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος εκεί απ’ ό,τι στη ρομποτική πλευρά. Και τα δύο θα μας δώσουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα».

Ο Γκέιτς, το πρόσωπο των θεωριών συνωμοσίας

Ο Γκέιτς μίλησε επίσης για την έκπληξή του που έγινε το πρόσωπο των θεωριών συνωμοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. «Δεν το περίμενα αυτό», είπε, αναφερόμενος στις προτάσεις ότι επωφελήθηκε από τον ιό ή ότι τον ξεκίνησε ο ίδιος. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρχαν δεκάδες εκατομμύρια μηνύματα ότι την προκάλεσα σκόπιμα ή ότι παρακολουθώ ανθρώπους. Είναι αλήθεια ότι ασχολούμαι με τα εμβόλια, αλλά ασχολούμαι με τα εμβόλια για να σώσω ζωές», ξεκαθάρισε.

«Αυτά τα μηνύματα το αντέστρεψαν κατά κάποιο τρόπο. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι αναζητούν τον “μπαμπούλα”, την υπεραπλουστευτική εξήγηση. Η κακοήθεια είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει κατανοητή από τη βιολογία», είπε με χιούμορ.

Η σχέση του με τον Επστάιν

Ο κ. Γκέιτς μίλησε επίσης για το πώς γνώρισε, όπως και πολλοί άλλοι φιλάνθρωποι, τον σεξουαλικό παραβάτη Τζέφ Επστάιν. «Είμαι σίγουρα πιο προσεκτικός τώρα απ’ ό,τι τότε που το έκανα αυτό. Μπορεί να ξανακάνω κάποιο λάθος. Βρίσκομαι έξω στον κόσμο και δεν προσπαθώ να είμαι ερημίτης», δήλωσε. Ο Γκέιτς, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, συχνά με στόχο την παγκόσμια υγεία, ιδίως των παιδιών. Τώρα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της εξάλειψης του υποσιτισμού και ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία.

Στο ερώτημα αν είναι λιτός στην προσωπική του ζωή, ο Γκέιτς απάντησε: “Δεν έχω γιγαντιαία ντουλάπα. Δεν φοράω κοσμήματα. Όταν ξετυλίγω ένα δώρο, δεν παίρνω το περιτύλιγμα και δεν το διπλώνω για να το ξαναχρησιμοποιήσω. Η γιαγιά μου δεν πέταξε ποτέ στη ζωή της χαρτοσακούλα ή σπάγκο από πακέτο. Οπότε με βάση τα δικά της πρότυπα, είμαι τρελός». Ο Γκέιτς πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του, Μελίντα, τον Μάιο του 2021. Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να ξαναβρεί τον έρωτα, είπε: «Φυσικά, δεν είμαι ρομπότ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις