Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιόγκα οφέλη: Ξεκίνα και δες τα πάντα να αλλάζουν!
PLUS

Γιόγκα οφέλη: Ξεκίνα και δες τα πάντα να αλλάζουν!

Γιόγκα οφέλη: Με Ποιον Τρόπο Μπορεί Η Yoga Να Αλλάξει Το Σώμα Σας

Η yoga είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα του άγχους και για τα οφέλη της για την υγεία. Αυτή η ανατολίτικη πρακτική έχει γίνει σύμβολο ειρήνης, ηρεμίας και ευημερίας στη Δύση.

woman doing yoga near rock during daytime

Διαβάστε  για να μάθετε ποια είναι τα οφέλη της yoga για την υγεία.

Αμέσως μετά την άσκηση

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αρκεί να περάσουν μόλις 20 λεπτά για να υπάρξει βελτίωση στη γνωστική λειτουργία, βελτίωση της συγκέντρωσης και καλύτερη μνήμη.

Μειώνει τα επίπεδα του άγχους. Η yoga μειώνει τη δραστηριότητα των πρωτεϊνών που παίζουν σημαντικό ρόλο σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και κατά συνέπεια μειώνει τα επίπεδα του άγχους.

Αυξάνει την ευελιξία. Η yoga βελτιώνει την ελαστικότητα στο κάτω μέρος της πλάτης, στους ώμους και στους τένοντες.

woman holding her left leg high kneeling on floor

Μετά από κάποιους μήνες

Χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσαν πως τα άτομα με ήπια υπέρταση έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη από τη yoga.

Αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων. Η yoga όταν γίνεται περισσότερο από 15 εβδομάδες, μπορεί να «ανοίξει» τους πνεύμονες, αυξάνοντας τη χωρητικότητά τους.

Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία. Η yoga διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες. Η yoga βοηθά τις γυναίκες να μάθουν και να βιώσουν τα σώματά τους.

Ανακουφίζει από τον πόνο στον αυχένα. Μια γερμανική μελέτη διαπίστωσε πως η yoga μειώνει αποτελεσματικά την ένταση του πόνου στον αυχένα.

Δρα κατά του άγχους. Αν κάποιος κάνει yoga πάνω από ένα χρόνο, αυξάνονται τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), το οποίο καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη.

Ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι η yoga είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της διάθεσης από τις πρότυπες ιατρικές θεραπείες για τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Η yoga σε συνδυασμό με την καθιερωμένη θεραπεία για το διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Τρεις μήνες yoga μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη μάζας σώματος.

Καλύτερη αίσθηση της ισορροπίας. Η yoga βελτιώνει την ισορροπία σε ηλικιωμένους και αποτρέπει τις πτώσεις σε γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών.

woman doing yoga pose

Μετά από αρκετά χρόνια

Δυναμώνει τα οστά. Μια πιλοτική μελέτη του 2009 έδειξε ότι η άσκηση yoga στα ηλικιωμένα άτομα βελτιώνει την οστική πυκνότητα.

Υγιής μάζα σώματος. Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο για τη Μελέτη του Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της άσκησης yoga και της μειωμένης μάζας σώματος.

Χαμηλότερος κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η yoga μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως τα επίπεδα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

woman in pink one piece swimsuit kneeling on floor
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις