Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νεροβούβαλοι Κερκίνης: Αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος
ΕΛΛΑΔΑ

Νεροβούβαλοι Κερκίνης: Αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος

Νεροβούβαλοι Κερκίνης: Με τα προϊόντα από το κρέας και το γάλα τους, η Κερκίνη κατατάσσεται σήμερα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς

Κοπάδια βουβαλιών- τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα- διασχίζουν αργά τα χωράφια με κατεύθυνση τα ήρεμα νερά της λίμνης Κερκίνης. Αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος, τα βουβάλια της Κερκίνης έχουν συμβάλλει σημαντικά στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Με τα προϊόντα από το κρέας και το γάλα τους, η Κερκίνη κατατάσσεται σήμερα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. “Εξαιτίας της καθαρότητας, της ποιότητας, της θρεπτικής αξίας και της ιδιαίτερης γεύσης τους, η ζήτηση βουβαλίσιου κρέατος και γάλακτος αυξάνεται συνεχώς” δήλωσε πρόσφατα στο thesseconomy. gr ο εκτροφέας βουβαλιών Βασίλης Παπαδόπουλος.

Περίπου 30 εκτροφείς βουβαλιών έχουν δημιουργήσει τις μονάδες τους στην περιοχή. Ο κ. Παπαδόπουλος με μεράκι και αγάπη για τον τόπο του δημιούργησε πριν από περίπου 20 χρόνια τη μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης Κερκίνης, στους πρόποδες του όρους Κρούσια. Πρόκειται για μία αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση. “Σήμερα στη φάρμα μας εκτρέφουμε περίπου 300 βουβάλια. Στην Κερκίνη φιλοξενείται το 80% της παραγωγής του βουβαλίσιου κρέατος στην Ελλάδα” λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Κρέας μ’ ελάχιστο λίπος

Το κρέας του βουβαλιού περιέχει ελάχιστο λίπος, περίπου 2%, και λίγη χοληστερίνη. Λιγότερη από το μοσχάρι, το ψαρονέφρι ή το κοτόπουλο. Πρόκειται για ένα άπαχο, καθαρό και υγιεινό κρέας, με βαθυκόκκινο χρώμα, σχετικά λίγες θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες (>20%). “Ένα από τα καινούρια μας προϊόντα είναι ο καβουρμάς. Έχει ελάχιστα λιπαρά σε αντίθεση με αυτόν που παράγεται από άλλα ζωικά κρέατα. Για την παραγωγή των προϊόντων μας χρησιμοποιούμε καρυκεύματα και μπαχαρικά αλλά και μυρωδικά που προμηθευόμαστε από έλληνες παραγωγούς με κύριο κριτήριο την ποιότητα και την ενίσχυση του βουβαλίσιου κρέατος στην Ελλάδα”, προσθέτει.

Για όσους και όσες μετράνε τις θερμίδες στις μερίδες τους, 100γρ. βουβαλίσιου κρέατος δίνουν στον οργανισμό 130 θερμίδες. Η αντίστοιχη ποσότητα κοτόπουλου 140-165 θερμίδες και βοδινού 260-300 θερμίδες. Επίσης το βουβαλίσιο κρέας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κρεατίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και βιταμίνες Β.

Το βουβαλίσιο γάλα έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το αγελαδινό, με λιγότερη όμως χοληστερίνη. Παρόμοια περιεκτικότητα σε λακτόζη και υψηλότερη σε πρωτεΐνες, βιοενεργά πεπτίδια γάλακτος, ασβέστιο και βιταμίνες Β. Περιέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Α, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Καθώς και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες D και C, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις