Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Τι να κάνω για να κοιμηθώ: Η απάντηση… είναι ο πράσινος ήχος
PLUS

Τι να κάνω για να κοιμηθώ: Η απάντηση… είναι ο πράσινος ήχος

Τι να κάνω για να κοιμηθώ: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να βάλει οριστικά τέλος στις ανήσυχες νύχτες μας.

Εάν το άγχος μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, ίσως είναι καιρός να συντονιστούμε με κάποιο πράσινο ήχο. Σύμφωνα με ειδικούς στον ύπνο, ο πράσινος ήχος είναι μια από τις λιγότερο συζητημένες παραλλαγές του λευκού – αλλά τον τελευταίο μήνα, έλαβε 32.000 παγκόσμιες αναζητήσεις στο Google και σημείωσε αύξηση του ενδιαφέροντος αναζήτησης κατά 425% τα τελευταία πέντε χρόνια. Γιατί; Λοιπόν, μπορούμε να ευχαριστήσουμε το TikTok για αυτό. Ο πράσινος ήχος κατακλύζει την εφαρμογή με το #greennoise να λαμβάνει 916,9 χιλιάδες προβολές, καθώς η τάση γίνεται όλο και πιο ελκυστική σε όσους δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή της.

Τι είναι ο πράσινος ήχος

Μπορεί να έχουμε ακούσει για θορύβους άλλων «χρωμάτων» στο παρελθόν – ο λευκός ήχος διαχέεται σε όλο το φάσμα του ήχου, διασχίζει χαμηλές και υψηλές συχνότητες και ο καφέ εστιάζει σε βαθύτερους ήχους χαμηλής συχνότητας. Δοκιμάσαμε ακόμη και τον καφέ ήχο στην HuffPost UK για να δούμε αν τα μας βοηθά καθόλου. Ο Μάρτιν Σίλι, ειδικός στον ύπνο στο MattressNextDay, εξηγεί ότι ο πράσινος ήχος «είναι μια παραλλαγή του λευκού… Αλλά όπως υποδηλώνει το όνομά του, πολλοί από τους ήχους είναι αυτό που θα θεωρούσαμε φυσικούς. Σκεφτείτε το σαν τα κύματα του ωκεανού». «Η συχνότητα του πράσινου ήχου δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή – όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο ευαίσθητοι είμαστε – επομένως είναι καλός για όσους τους αρέσει ο θόρυβος του περιβάλλοντος στο ‘παρασκήνιο’ όταν προσπαθούν να κοιμηθούν”, λέει ο Σίλι.

Ο πράσινος ήχος βρίσκεται στο κέντρο του φάσματος συχνοτήτων και έχει περιορισμένο εύρος συχνοτήτων που επικεντρώνεται γύρω στα 500 Hz – κάνοντάς τον να ακούγεται σαν κύματα σε μια παραλία. «Μερικά σπουδαία παραδείγματα πράσινου ήχου μπορεί να είναι ο ήχος του νερού σε μια παραλία ή οι καταρράκτες – οτιδήποτε είναι εναρμονισμένο με τη φύση και προάγει τη χαλάρωση. Εάν παλεύουμε με το άγχος στην καθημερινή ζωή, αυτός ο τύπος ήχου θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε κάποια αίσθηση ηρεμίας», συνεχίζει ο Σίλι.

Πόσο σημαντικός είναι ο πράσινος ήχος στον προγραμματισμό του ύπνου μας

Ας δοκιμάσουμε τον πράσινο ήχο χρησιμοποιώντας εφαρμογές ύπνου ή Spotify. Μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε εφαρμογές που έχουν πράσινο ήχο. Μερικά παραδείγματα είναι το SimplyNoise, το Rainy Mood και ακόμη και η εφαρμογή Calm. Ας χρησιμοποιήσουμε ακουστικά όταν ακούμε πράσινο ήχο όπου είναι δυνατόν. Εάν πρέπει να αποκλείσουμε τους εξωτερικούς θορύβους, τα ακουστικά ή ακόμα και οι μάσκες ματιών μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς ήχους στους οποίους πρέπει να κοιμόμαστε. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πειραματιστούμε με διαφορετικές εντάσεις για να βρούμε το σωστό επίπεδο που θα μας στείλει για ύπνο. Ας δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί στον ήχο. Εάν εμείς ή ο σύντροφός μας δοκιμάζουμε έναν διαφορετικό τύπο ήχου για ύπνο, ας δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο να προσαρμοστεί. Μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις νύχτες για να εγκλιματιστούμε, οπότε ας μην ανησυχούμε αν δυσκολευτούμε την πρώτη νύχτα.

www.huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις