Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κτηνοτρόφοι και εργατικά χέρια: Μια απελπιστική κατάσταση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηνοτρόφοι και εργατικά χέρια: Μια απελπιστική κατάσταση

Κτηνοτρόφοι και εργατικά χέρια: Την ίδια ώρα, δεν βρίσκουν ανθρώπινο δυναμικό

Μόνοι, με ελάχιστα ζώα, μειωμένες παραδόσεις γάλακτος, αλλά και… εξαφανισμένα χέρια παλεύουν να επιβιώσουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.  Την ίδια στιγμή, οι αυξημένες τιμές στο γάλα κρίνονται από τους κτηνοτρόφους επιβεβλημένες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, της ενέργειας αλλά και των εργατικών χεριών. Κάθε προσπάθεια από τις γαλακτοβιομηχανίες να «ρίξουν» την τιμή παραγωγού στο γάλα, όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο, που προσπαθεί να επιβιώσει, να παραμείνει στις εκμεταλλεύσεις του και να παράγει. Ήδη η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, αλλά και το ενεργειακό κόστος οδήγησε το 2022 σε λουκέτο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και φάρμες γαλακτοπαραγωγής, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να ταΐσουν λιγότερο τα ζώα τους, να μειώσουν τα κοπάδια τους ή ακόμα και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο, μειώθηκαν τα κοπάδια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά 50%, ενώ τα αιγοπρόβατα μειώθηκαν κατά 30%.

Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν στην μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση στις μειωμένες παραδόσεις γάλακτος. Μπορεί τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι της χώρας να είχαν σύμμαχο τον καιρό, ο οποίος βοήθησε να βοσκούν τα κοπάδια έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξοικονομώντας ζωοτροφές, όμως τα προβλήματα παραμένουν, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.

Τον κίνδυνο φάρμες να κλείσουν το 2023 λόγω του δυσβάσταχτου κόστους εξέφρασε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο αγελαδοτρόφος Ηλίας Κοτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε λίγο καιρό οι αγελαδοτρόφοι θα είμαστε είδος προς εξαφάνιση».

Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι η μείωση των παραδόσεων αγελαδινού γάλακτος δεν θα περιοριστεί μόνο το 2022 αλλά θα συνεχιστεί και το 2023. «Οι αγελαδοτρόφοι αναγκαστικά θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και το ενεργειακό κόστος έχει «βουτήξει» κτηνοτρόφους στα χρέη», λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις