Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χιόνια στην Ευρώπη 2023: Επιστρέφει το φαινόμενο «Ελ Νίνιο»
ΚΟΣΜΟΣ

Χιόνια στην Ευρώπη 2023: Επιστρέφει το φαινόμενο «Ελ Νίνιο»

Χιόνια στην Ευρώπη 2023: Ποιες περιοχές της Ευρώπης θα επηρεάσει η κακοκαιρία

Οι ακραίες μεταβολές καιρού θα γίνουν βίωμα στον πλανήτη το 2023. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μεγάλο χιονιά στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή επιστήμονες προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι αναμένεται ένα κύμα πρωτοφανούς καύσωνα. Το πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας ξεκινά σταδιακά από απόψε στην Ευρώπη και αναμένεται να κορυφωθεί από την Τετάρτη ως το Σάββατο. Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις.

Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής Χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει απόψε και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/1 – Σάββατο 21/1. Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Ερχεται πρωτοφανές κύμα καύσωνα το καλοκαίρι

Ο χειμώνας μπορεί να κρατήσει ως τον Φεβρουάριο, όμως οι επιστήμονες κάνουν λόγο από τώρα και για ένα υπερβολικά καυτό καλοκαίρι. Οι πρώτες προβλέψεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian, δείχνουν ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα επιστρέψει το 2023, επιδεινώνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και καθιστώντας «πολύ πιθανό» ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι θερμότερη από το 2022, το οποίο κατεγράφη ως το έκτο θερμότερο έτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το Ελ Νίνιο χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή η θερμαντική του επίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιθανό να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας. «Είναι πολύ πιθανό το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να μας ανεβάσει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αύξηση-ρεκόρ της θερμοκρασίας προβλέπουν οι Βρετανοί γι’ αυτό το καλοκαίρι

«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες, και πρέπει να το προσθέσουμε στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνεται συνεχώς. Βάζετε αυτά τα δύο πράγματα μαζί και είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανή καύσωνα κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο», πρόσθεσε.

Οι επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε», κατέληξε. Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο είναι ακόμα ασαφής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις