Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά – Καλίν: «Όσο δεν μπλέκουν οι Έλληνες μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα μπλέκουμε κι εμείς»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά – Καλίν: «Όσο δεν μπλέκουν οι Έλληνες μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα μπλέκουμε κι εμείς»

Ελληνοτουρκικά - Καλίν: «Καταδικάζουμε κάθε μορφή επεκτατισμού», απάντησε η Αθήνα

Συνεχίζεται το «κρεσέντο» εμπρηστικών δηλώσεων από την Τουρκία, με τον Ιμπραήμ Καλίν να παίρνει αυτή τη φορά τη σκυτάλη και να μιλά για παραβίαση συνόρων. O Ιμπραήμ Καλίν δεν συνέχισε απλώς την ρητορική της Τουρκίας, αλλά το πήγε και ένα βήμα παρακάτω μιλώντας για παραβίαση των τουρκικών συνόρων από την Ελλάδα. Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, έκανε λόγω για αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, με τη σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις.

Η ανταποκρίτρια του OPEN, επισήμανε ότι σε αυτές τις συζητήσεις τέθηκε επί τάπητος το πώς μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο οι εντάσεις και οι συγκρούσεις Αθήνας και Άγκυρας. Ο Καλίν δεν αποκάλυψε το πώς θα συμβεί αυτό, ωστόσο, η Τουρκία μόνο διάθεση για διάλογο και μείωση των εντάσεων δεν δείχνει. Ο Καλίν είπε σήμερα υποτιμητικά, ότι «η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που παρακολουθεί η Τουρκία καθημερινά, ούτε βρίσκεται στην ατζέντα μας να καυγαδίσουμε με την Ελλάδα». Παρόλα αυτά οι δηλώσεις για την Ελλάδα δεν λένε να σταματήσουν.

Επιπρόσθετα, ο Ιμπραήμ Καλίν έκανε λόγω και για παραβίαση των συνόρων με την Ελλάδα, είναι τουλάχιστον κάτι που δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ξανά επισήμως στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας ανέφερε ότι «όταν υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, παραβιάσεις των συνόρων ή παρενοχλήσεις κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει».

Η απάντηση της Αθήνας

Απάντηση στις απειλές των Τούρκων αξιωματούχων, δίνει η Αθήνα. Διπλωματικές πηγές, σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι, η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχες του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμενων Εθνών. Επιπλέον, τονίζουν πως, η χώρα μας ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως , καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχεσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της,όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο ,μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θαλασσας. Συνεχιζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις