Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πώς σώθηκε στο παρά πέντε μικρός αρχαιολογικός θησαυρός
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς σώθηκε στο παρά πέντε μικρός αρχαιολογικός θησαυρός

Τα ευρήματα, πρόκειται να παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Λίγο πριν, εκατοντάδες κινητά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, φυγαδευτούν, κρυμμένα στο πόρτμπαγκάζ αυτοκινήτου, στο εξωτερικό, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, ματαίωσαν το σχέδιο των μεταφορέων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ηταν οι άνδρες της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, οι οποίοι, μετά τα όσα ανακάλυψαν κατά τον έλεγχο στο χώρο αποσκευών του οχήματός τους, συνέλαβαν τον οδηγό και τον συνοδηγό του. Και είχαν ανακαλύψει αγαλματίδια, κολιέ, μενταγιόν, λυχνάρια, βάζο και πάνω από 750 αρχαία νομίσματα!

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, «στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 52 και 49 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Ν. 4858/2021 “Περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Στον λιμένα εξωτερικού

Προσθέτει το Λιμενικό  ότι «σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα εν λόγω στελέχη στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό τον 52χρονο και συνοδηγό τον 49χρονο, εντοπίστηκαν, επιμελώς κρυμμένα, εντός του χώρου αποσκευών του ως άνω οχήματος, είκοσι οκτώ (28) αντικείμενα (αγαλματίδια, κολιέ, μενταγιόν, λυχνάρια, βάζο κ.τ.λ.) πιθανόν αρχαία καθώς και επτακόσια εβδομήντα εννέα (779) αρχαία νομίσματα, με σκοπό οι ανωτέρω να τα μεταφέρουν από κοινού παράνομα στο εξωτερικό».

Τα ευρήματα, τα οποία κατασχέθηκαν, πρόκειται να παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για περαιτέρω εξέταση. Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, το οποίο παραμένει προς στιγμή αναπάντητο, είναι αφενός ο τρόπος κτήσης των αρχαίων αντικειμένων, αλλά και το ποιοι είναι οι επίδοξοι παραλήπτες του θησαυρού σε χώρα του εξωτερικού.

Η λαθρανασκαφή στην Καβάλα

Μόλις στις 27 Δεκεμβρίου, όπως είχε γράψει το alphafreepress, εξοπλισμένος με ειδικό ανιχνευτή, σε χώρο, που έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός, σε περιοχή της Καβάλας, πιάστηκε ένας 48χρονος «Ιντιάνα Τζόουνς», ο οποίος, όπως προέκυψε, είχε δημιουργήσει από τη λαθρανασκαφή, ένα “μικρό μουσείο” στο σπίτι του!

«Kατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης,» έλεγε η Αστυνομία,  «σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, σε περιοχή της Καβάλας, κατελήφθη ο παραπάνω να προβαίνει σε διερεύνηση εδάφους με χρήση ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικό εργαλείο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν (2) χάλκινα νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του ανωτέρω νόμου, καθώς και (3) αδιάγνωστα αντικείμενα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Όπως ήταν επόμενο, πραγματοποιήθηκε έρευνα και στην οικία του συλληφθέντα σε περιοχή της Δράμας, όπου  κατασχέθηκαν αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις της παραπάνω Νομοθεσίας.

 Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν

Εκατόν ενενήντα πέντε  νομίσματα, και 10 άλλα  αντικείμενα (ασημένια, χάλκινα και σιδερένια).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις