Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς ανοίγω σαμπάνια – εύκολα: Η πιο ασφαλής μέθοδος
PLUS

Πώς ανοίγω σαμπάνια – εύκολα: Η πιο ασφαλής μέθοδος

Πώς ανοίγω σαμπάνια - εύκολα: Προς αποφυγήν ατυχημάτων

Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς πολλοί θα ανοίξουν ένα μπουκάλι αφρώδη οίνο ή μια σαμπάνια για να γιορτάσουν την έναρξη του 2023. Αν όμως το ποτό δεν έχει κρυώσει καλά ή αν δεν χρησιμοποιήσετε την σωστή τεχνική, υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού στο μάτι, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology – AAO). Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο φελλός μπορεί να εκτοξευτεί με αρκετή ταχύτητα και δύναμη ώστε να προκαλέσει ατυχήματα.

«Ένα μπουκάλι σαμπάνια των 750 ml περιέχει 4,125 λίτρα αερίου διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκονται υπό πίεση 6,2 bar, γι’ αυτό και το γυαλί του μπουκαλιού είναι τόσο χοντρό», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Η πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που έχει το λάστιχο του αυτοκινήτου».

Οδηγίες για «ασφαλές» άνοιγμα

• Βάλτε το μπουκάλι με τον αφρώδη οίνο ή την σαμπάνια από την προηγούμενη ημέρα στο ψυγείο. Όταν το ποτό παγώσει καλά, θα μειωθεί η πίεση στο εσωτερικό του, γιατί οι φυσαλίδες του είναι γεμάτες με αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο διαστέλλεται όταν είναι ζεστό.

• Μην ανακινήσετε το μπουκάλι πριν το ανοίξετε. Η ανακίνηση αυξάνει την πίεση και κάνει τον φελλό να εκτινάσσεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

• Στρέψτε το μπουκάλι μακριά από τους ανθρώπους. Για να ανοίξετε το μπουκάλι κρατήστε το σε γωνία 45 μοιρών, με την βάση του λίγο χαμηλότερα από το στόμιό του, στραμμένο μακριά από εσάς και από τους άλλους παρευρισκόμενους.

• Αφαιρέστε προσεκτικά τον φελλό. Σκίστε το αλουμινόχαρτο και αφαιρέστε το μεταλλικό έλασμα. Ύστερα καλύψτε τον φελλό με μία καθαρή πετσέτα και κρατήστε τον από το πάνω μέρος του. Με αργές και σταθερές κινήσεις, κρατώντας σφικτά τον φελλό, κάνετε μικρές, ημιπεριστροφικές κινήσεις στη βάση του μπουκαλιού. Θα αρχίσετε να νιώθετε σιγά-σιγά την πίεση του μπουκαλιού να σπρώχνει τον φελλό προς το χέρι σας. Για να μην βγει απότομα ο φελλός, να τον σπρώχνετε προς τα πίσω (προς το μπουκάλι). Όταν βγει εντελώς, θα ακούσετε ένα μικρό ήχο (ποπ).

• Προσέξτε πως θα τσουγγρίσετε τα ποτήρια. Το τελευταίο που χρειάζεστε αν πίνετε από ποτήρια σαμπάνιας, είναι να τα σπάσετε με καμιά απότομη κίνηση και τιναχτούν γυαλιά στο πρόσωπό σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις