Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίνα – έξαρση κορονοϊού: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα – έξαρση κορονοϊού: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Κίνα - έξαρση κορονοϊού: «Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση»

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, στην οποία επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι «υπό επιτήρηση». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου».

Ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες υπηρεσίες «παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση». Παρότι υπάρχει ζήτημα με την αξιοπιστία των επιδημιολογικών δεδομένων για την Κίνα, ο ΕΟΔΥ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς προς το παρόν «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά».

Παγκόσμια αναταραχή λόγω της έξαρσης κρουσμάτων

«Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, η έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή. Η Γαλλία και η Βρετανία ακολούθησαν το παράδειγμα αυξανόμενου αριθμού χωρών χθες Παρασκευή αξιώνοντας από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid, μετά την άρση από το Πεκίνο των υγειονομικών περιορισμών και την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, ένα μέτρο το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «κατανοητό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις