Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φινλανδία ΝΑΤΟ: Ο υπουργός Άμυνας παίρνει άδεια πατρότητας εν μέσω κρίσιμων συζητήσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία ΝΑΤΟ: Ο υπουργός Άμυνας παίρνει άδεια πατρότητας εν μέσω κρίσιμων συζητήσεων

Φινλανδία ΝΑΤΟ: «Τα παιδιά είναι μικρά για μια στιγμή»

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Άντι Καϊκόνεν, θα πάρει άδεια πατρότητας για σχεδόν δύο μήνες στις αρχές του επόμενου χρόνου, εν μέσω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο Καϊκόνεν- που ανακοίνωσε τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του τον περασμένο Ιούλιο- θα πάρει άδεια από τις 6 Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. «Τα παιδιά είναι μικρά για μια στιγμή και θέλω να το θυμάμαι αυτό, όχι απλά από φωτογραφίες», έγραψε στο Twitter. Το κόμμα του Κέντρου, στο οποίο ανήκει ο Καϊκόνεν, εξήρε αυτή την κίνησή του. «Υπερήφανα υποστηρίζουμε την απόφαση του Άντι Καϊκόνεν», δήλωσε η Ανίκα Σααρίκο, επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Οικονομικών. «Η ευκαιρία για οικογενειακή άδεια ανήκει σε όλους», συμπλήρωσε η Σααρίκο.

Στη Φινλανδία, οι πατεράδες παιδιών που γεννήθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2022 δικαιούνται 54 ημέρες άδεια πατρότητας. Περίπου το 80% των μπαμπάδων της χώρας παίρνουν κάποιο ποσοστό της άδειας, ανέφερε πέρυσι η κυβέρνηση. Αν και αρκετές υπουργοί έχουν πάρει άδεια μητρότητας όσο είναι στην τωρινή κυβέρνηση, ο Καϊκόνεν είναι ένας από τους πρώτους που παίρνουν άδεια πατρότητας. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 ο τότε πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν πήρε άδεια πατρότητας, μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο Καϊκόνεν θα αντικατασταθεί από τον κεντρώο βουλευτή Μίκο Σάβολα. «Έχει μακρά και ευρεία εμπειρία και γνώσεις στην αμυντική πολιτική», επεσήμανε ο Καϊκόνεν για τον αντικαταστάτη του. Η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι τα μόνα μέλη της Συμμαχίας που δεν έχουν επικυρώσει έως τώρα την ένταξη των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antti Kaikkonen (@akaikkonen)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις