Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φραντσέσκο Τζόρτζι – ποιος είναι: Ο γιος των δασκάλων από ένα χωριό που ονειρευόταν να αγοράσει το γιοτ του Εμίρη
ΚΟΣΜΟΣ

Φραντσέσκο Τζόρτζι – ποιος είναι: Ο γιος των δασκάλων από ένα χωριό που ονειρευόταν να αγοράσει το γιοτ του Εμίρη

Το πορτρέτο του Φραντσέσκο Τζόρτζι

“Έμπειρος Κοινοβουλευτικός Βοηθός/Σύμβουλος πολιτικής στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών με βουλευτές, πολιτικούς, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ΜΚΟ, διπλωμάτες”. Το σύντομο κείμενο με το οποίο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι παρουσίαζε στο δίκτυο Linkedin την επαγγελματική του ιδιότητα και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει , διαβάζεται πλέον με άλλα γυαλιά. Η σταδιοδρομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 35χρονου, σήμερα, Ιταλού, ξεκίνησε το 2009 όταν άρχισε να εργάζεται ως stagiaire. Δεκατρία χρόνια και έντεκα μήνες μετά βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τι μεσολάβησε και ο λαμπερός πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, μετατράπηκε σε καθ’ομολογία “διαχειριστής” βρώμικου χρήματος που προερχόταν από δύο χώρες;

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ο Τζόρτζι εργαζόταν ως διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο γραφείο του Ιταλού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Αντρέα Καζολίνο, μέλους του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας. Τα κύρια καθήκοντά του αφορούσαν τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Προϋπολογισμού, Διακοινοβουλευτικών Επαφών με χώρες του Μαγκρέμπ (βλέπε Μαρόκο), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Ομάδα Υποστήριξης της Δημοκρατίας και Συντονισμού των Εκλογών (DEG).

“Έχω ένα τεράστιο δίκτυο επαφών με βουλευτές, πολιτικούς, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ΜΚΟ, Πρεσβείες”, δήλωνε. Όπως αποδεικνύεται, χάρη σε αυτό το “δίκτυο” έγινε χρήσιμος σε εκείνους που ήθελαν να προωθήσουν τους σκοπούς τους με αθέμιτο λόμπινγκ.

Από ένα χωριό έξω από το Μιλάνο

Γεννημένος στο Αμπιατεγκράσο, ένα χωριό της Λομβαρδίας κοντά στο Μιλάνο, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μεγάλωσε σε μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Γιος δασκάλων, δεν γνώρισε την ανέχεια, ούτε όμως και τα πλούτη. Οι φίλοι του στο χωριό, όπου ακόμα ζουν οι γονείς του, θυμούνται πολλά. Ένας από τους πιο στενούς του φίλους δηλώνει στην εφημερίδα Corrierre della Serra ότι τον θυμάται πάντα σαν τον “σέρφερ του Ιντροσκάλο”.

Το Ιντροσκάλο είναι μια τεχνητή λίμνη κοντά στο Μιλάνο που φημίζεται για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει και όπου λειτουργεί ειδικό μηχάνημα παραγωγής έντονων κυμάτων, ώστε να δημιουργούν ένα υγρό περιβάλλον αντίστοιχο της Χαβάης και οι σέρφερ να απολαμβάνουν να “καβαλούν το κύμα”, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Κάτι τέτοιο έκανε κι ο Φραντσέσκο που είναι πια ξεκάθαρο ότι δεν τον χωρούσαν τα όρια του ταπεινού τόπου καταγωγής του. Ο δημοσιογράφος της Corrierre, που επισκέφθηκε το χωριό, περιγράφει τη διαδρομή από το Μιλάνο, ως ένα “ταξίδι μέσα από βαρετούς δρόμους που περνάνε από παρηκμασμένες αγροικίες”.

Οι άνθρωποι που συνάντησε εκεί δεν τον υπερασπίζονται αλλά δεν τον θεωρούν κι εγκληματία. Αυτό τουλάχιστον είπαν στην εφημερίδα που θέλησε να μάθει από πρώτο χέρι ποιος είναι ο συγχωριανός τους, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Στην via della Noce, έναν δρόμο του χωριού, δύο μεγάλες μονοκατοικίες υψώνονται αντικριστά. Η μία, στην πλευρά του δρόμου με τους ζυγούς αριθμούς, κρύβεται πίσω από έναν ψηλό φράχτη και είναι σαφώς η μεγαλύτερη. Ανήκει στους 65άρηδες γονείς του, τη μητέρα και τον πατέρα του, την Ιόλη και τον Λουτσιάνο, μια δασκάλα κι έναν διευθυντή πρότυπης σχολικής μονάδας, γνωστό για την αυστηρή στάση του απέναντι σε φυγόπονους εκπαιδευτικούς και ενάντιο στις στείρες διαμάχες των συνδικαλιστών. Η άλλη, ακριβώς απέναντι, ανήκει στον Φραντσέσκο και μέχρι το 2016 δηλωνόταν ως μόνιμη κατοικία του.

Όμορφος, λαμπερός, γοητευτικός

Ο δημοσιογράφος της Corrierre αντιλαμβάνεται ότι ο Φραντσέσκο ήταν δημοφιλής αλλά ταυτόχρονα γεννούσε και αισθήματα φθόνου. Όμορφος, λαμπερός, γοητευτικός και ικανός να περνιέται για κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που ήταν. Κάπως έτσι συνοψίζει τα όσα του λένε. Στις κουβέντες, μιλούν για τον άνθρωπο που μεγάλωσε στο χωριό, είχε μια χαρούμενη παιδική ηλικία και εξελίχθηκε σε έναν ευγενικό νέο με εθελοντική δράη, αλλά ταυτόχρονα κινούνταν με στρατηγικές. Για τον πατέρα του, τον Λουτσιάνο πάντως, τον διαβεβαιώνουν ότι ο Τζόρτζι ήταν “το καμάρι του”. Κάτι που εύκολα καταλαβαίνει κανείς κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του Φραντσέσκο στα κοινωνικά δίκτυα, είναι η σημασία που δίνει στην εξωτερική του εμφάνιση. Από παλιούς φίλους του περιγράφεται ως εμμονικός με το φαγητό, που κάθε πρωί συμβουλευόταν πρώτα από όλα τη ζυγαριά του για να ελέγχει το βάρος του και τον καθρέφτη του για να παρακολουθεί την πρόοδο των καλοσμιλεμένων μυών του.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος συνάντησε τον 66χρονο Λουτσιάνο Τζόρτζι τη στιγμή που έβγαινε από την πορτά του. Ο 66χρονος εκπαιδευτικός κοντοστάθηκε και είπε στον δημοσιογράφο, σχεδόν απολογητικά: “Μου έχουν πει να μη μιλήσω αν και σε κάθε περίπτωση, δεν θα έλεγα τίποτα”. Έσκυψε το κεφάλι του και άφησε να διαγραφεί ένα πικρό χαμόγελο. Για τον υποδειγματικό εκπαιδευτικό, όπως τον περιγράφουν στο χωριό, οι κατηγορίες που βαραίνουν τον γιο του, οι χειροπέδες που του φόρεσαν, το χωριό που μιλά και κρίνει είναι χειρότερα κι από προδοσία.

“Οι γονείς του είναι σαν να τους σκότωσαν”

“Οι γονείς του είναι σαν να τους σκότωσαν” λέει ένας συντοπίτης τους.”Και οι δυο παλεύουν κάθε μέρα για να μορφώσουν και να ανοίξουν νέα μονοπάτια για την ανάπτυξη των μαθητών τους αλλά ξέρουν ότι κάθε μυαλό είναι απρόβλεπτο”. “Τόσα χρόνια”, λέει ο άνθρωπος που γνωρίζει την οικογένεια “ο Φραντσέσκο δεν μας έκανε να ανησυχούμε. Ήταν καπετάνιος, ιστιοπλόος, αγαπούσε τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα, ζούσε έντονα και σαν νεαρός ξενυχτούσε, αλλά ενώ οι φίλοι του κατέρρεαν εκείνος ήταν πάντα άψογος”.

Και κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον για τη σχέση του με το χρήμα, ο Φραντσέσκο δάνειζε αφειδώς, ενώ όπως είπαν στην Corrierre ακούγονταν φήμες ότι θα αγόραζε ένα σκάφος από έναν εμίρη για να απολαμβάνει τη θάλασσα με την αγαπημένη του Εύα και την κόρη τους. Στην παρακάτω ανάρτησή του στο Instagram από ένα παλιότερο ανέμελο καλοκαίρι, απολαμβάνει την ελληνική θάλασσα με το ιστιοπλοϊκό του στα Κουφονήσια. Ένας παλιός φίλος του, προσθέτει ότι πάντα “υποφέρει από στρες. Όταν κάτι του συμβαίνει, κάνει απρόβλεπτες κινήσεις για να ξεφύγει”. Για την ώρα, έχει ομολογήσει ζητώντας η Εύα να μείνει έξω από όλα αυτά και να γυρίσει στην κόρη τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Francesco Giorgi (@fragiorgi13)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις