Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γάλλος στρατηγός: «Βομβαρδίστε τις παρελάσεις Νίκης στη Ρωσία»
ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος στρατηγός: «Βομβαρδίστε τις παρελάσεις Νίκης στη Ρωσία»

Πόλεμος Ουκρανία: Γάλλος στρατηγός καλεί την Ουκρανία να βομβαρδίσει τις παρελάσεις της Νίκης στη Ρωσία.

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Γαλλία οι δηλώσεις του αποστράτους στρατηγού της Λεγεώνας των Ξένων, Μισέλ Γιάκοβλεφ, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να βομβαρδίσουν τις στρατιωτικές παρελάσεις στις 9 Μαΐου στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι την 9η Μαΐου στη Ρωσία εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης. Σύμφωνα με τον Γιάκοβλεφ, η ήττα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία θα διαγράψει τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της Γερμανίας το 1945. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ζήτησε να σταλούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία εναντίον των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών.

Στη Γαλλία, οι δηλώσεις του στρατηγού επικρίθηκαν, θεωρώντας ότι οι ενέργειες που πρότεινε θα ανταποκρίνονταν στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Κιέβου, αλλά όχι της Γαλλίας, μετέδωσε το Military Review.

Ο διφορούμενος κύριος Μακρόν

Την ίδια στιγμή, το Παρίσι συνεχίζει να απασχολεί τα φώτα της δημοσιότητας στο μέτωπο του πολέμου αναφορικά με τη στάση του προέδρου Μακρόν. Όταν οι 30 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν τον Νοέμβριο στο Βουκουρέστι για να χαράξουν περαιτέρω σχέδια βοήθειας προς την Ουκρανία και προς τους περιφερειακούς παίκτες που πιέζονται από τη Ρωσία, υπήρξε μια αξιοσημείωτη «υπουργική» απουσία: Η Γαλλία. Όπως μεταδίδει το Reuters, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά βρισκόταν μαζί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατάφερε να πάει στο Βουκουρέστι.

Για τους Ευρωπαίους συμμάχους, ιδιαίτερα για τα ανατολικά κράτη που βρίσκονται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, ήταν ένας ακόμη λόγος για να ανησυχούν για τη γαλλική πολιτική στην Ουκρανία και για το αν το Παρίσι αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της δυτικής συμμαχίας που ενισχύει το Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή. Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Βουκουρεστίου, σε συνεντεύξεις του σε γαλλικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν έστειλε μπερδεμένα μηνύματα για την Ουκρανία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αγανάκτησης που έχει αρχίσει να ξεσπάει σε ορισμένες πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης.

Το ρωσικό retweet και το εσθονικό γ@μώτο

Από τη μία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως είναι στο χέρι του Κιέβου να αποφασίσει πότε θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα. Από την άλλη ζήτησε ξανά εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία όταν θα έρθει η ημέρα των διαπραγματεύσεων. Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έκανε retweet τα σχόλιά του. Η απάντηση της Ουκρανίας ήταν άμεση και ωμή. Ο κορυφαίος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι ο κόσμος είναι που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Ρωσίας και όχι το αντίστροφο. «Έλεος γ@μώτο» ανέφερε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, συνοψίζοντας το γενικότερο αίσθημα πολλών ανατολικών συμμάχων της Γαλλίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις