Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κάμερες στους αστυνομικούς: Νέο βοηθητικό εργαλείο για την ΕΛ.ΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κάμερες στους αστυνομικούς: Νέο βοηθητικό εργαλείο για την ΕΛ.ΑΣ

Κάμερες στους αστυνομικούς: Για την υλοποίηση του έργου δεσμεύτηκε κονδύλι 10 εκατ.

Έρχονται λίαν συντόμως στην ΕΛ.ΑΣ πάνω από 2.000 κάμερες! Με βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά να είναι αντικραδασμικές και να εστιάζουν σωστά, θα ενσωματωθούν πάνω στους αστυνομικούς των περιπολικών Άμεσης Δράσης, ΔΙ.ΑΣ, Ο.Π.Κ.Ε, δηλαδή των μονάδων πρώτης γραμμής.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Πολύ σύντομα, όλα τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης, τα πληρώματά τους, οι μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και οι αναβάτες τους, καθώς και άλλοι αστυνομικοί «πρώτης γραμμής», όπως οι αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε, θα φέρουν ενσωματωμένες κάμερες ακριβούς καταγραφής των συμβάντων στα οποία εμπλέκονται. Στο περιεχόμενό τους, δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει κανένας και θα αποτελεί βασικό στοιχείο τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική διερεύνηση των συμβάντων, ιδιαίτερα εκείνων, που έχουν βαριές συνέπειες, δημιουργούν αντιπαραθέσεις και απασχολούν την Κοινή Γνώμη

Εξαγγελία πρωθυπουργού

Η εξαγγελία, για την προμήθεια καμερών με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, είχε γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα σοβαρά επεισόδια που είχαν καταγραφεί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Την πληροφορία, ότι λίαν συντόμως, η ΕΛ.ΑΣ θα παραλάβει τουλάχιστον την πρώτη παρτίδα των καμερών με τις ειδικές προδιαγραφές (να αντέχουν στους κραδασμούς, να μην  χάνουν την εστίασή τους), έδωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, στη διάρκεια συνέντευξής του, για το  ζήτημα του βαρύτατου τραυματισμού  16χρονου Ρομά, στη Θεσσαλονίκη από σφαίρα αστυνομικού της ΔΙ.ΑΣ. «Επίσης», δήλωσε ο υφυπουργός, «ολοκληρώνεται πολύ σύντομα ο διεθνής διαγωνισμός για τις κάμερες και θα υπάρχουν κάμερες και στα περιπολικά αλλά και ενσωματωμένες σε κάθε αστυνομικό προκειμένου να καταγράφεται κάθε περιστατικό στο οποίο θα επιλαμβάνεται.

Κονδύλι 10 εκατ. από προϋπολογισμό

Είναι στην τελική του φάση ο διαγωνισμός και πολύ σύντομα θα προμηθευτούμε τον αριθμό των καμερών που προβλέπεται, περίπου 2000, όπου θα συνεισφέρουν σημαντικά στα θέματα της ακριβούς καταγραφής κάθε περιστατικού που επιλαμβάνεται ο αστυνομικός». Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αλλά και αυτόν της επόμενης χρονιάς, έχει δεσμευθεί κονδύλι, που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, για την υλοποίηση του σημαντικού, απ όλες τις πλευρές,  έργου. Ελάχιστες κάμερες που είχαν παραδοθεί την Άνοιξη του 2021 σε Ο.Π.Κ.Ε (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος), «Δράση»(μικρές, ευέλικτες μοτοσικλέτες, στο κέντρο), και ΜΑΤ (οι επικεφαλής). Από τότε, οι ελάχιστες κάμερες,  χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας μεταφέροντας εικόνα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Τα βίντεο χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων, κατόπιν άδειας του εισαγγελέα.

Θετική ανταπόκριση

Αστυνομικοί από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες αξιολογούν θετικά τον αντίκτυπο από τη χρήση τους. Όπως χαρακτηριστικά λένε, έχουν περιοριστεί οι εις βάρος τους ψευδείς καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια, κυρίως, συλλήψεων και προσαγωγών, καθώς επίσης και οι επιθέσεις εναντίον τους, καθώς είναι ευκολότερη η ταυτοποίηση των δραστών. Οι κάμερες αυτές, δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2020, κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πρυτανείας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες, όμως, ανέφεραν, ότι οι χειριστές τους είχαν αντιμετωπίσει, τεχνικού χαρακτήρα, προβλήματα. Κι αυτό γιατί αν και οι κάμερες διέθεταν αντικραδασμική τεχνολογία, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ότι ο φακός τους αδυνατούσε να εστιάσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις