Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φυτά εσωτερικού χώρου – διακόσμηση: Ομορφαίνουν τον χώρο και σου φτιάχνουν την διάθεση
PLUS

Φυτά εσωτερικού χώρου – διακόσμηση: Ομορφαίνουν τον χώρο και σου φτιάχνουν την διάθεση

Φυτά εσωτερικού χώρου - διακόσμηση: Αν θέλεις να διακοσμήσεις ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα ή να θέλεις να ομορφύνεις τον χώρο εργασίας σου, αυτά είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν στην σκιά!

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παράθυρα έχουν βόρειο προσανατολισμό (οπότε ο χώρος έχει επαρκές φως για λίγες ώρες),  όπου είναι πολύ μικρά ή να είναι σε τέτοιο σημείο που να μην επιτρέπουν την τοποθέτηση φυτών. Ευτυχώς υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν στην σκιά και σε χαμηλό φωτισμό και κάποια από αυτά θα δούμε παρακάτω. Τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην διακόσμηση τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων. Εκτός από τις πολλές θετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία, ενισχύουν την καλή διάθεση και την θετική αύρα. Επιπλέον, αποτελούν το ιδανικότερο στοιχείο για το design όλων των χώρων του σπιτιού ή της δουλειάς. Τα φυτά ως διακόσμηση αποτελούν έναν οικονομικό τρόπο να αλλάζουμε την διαρρύθμιση του χώρου χωρίς να αγοράζουμε καινούργια αντικείμενα και δημιουργούν μία πιο ζωντανή ενέργεια. Φέρνουν την Γη μέσα στο σπίτι.

Μέσα σε έναν τελείως άδειο δωμάτιο, άμα τοποθετήσουμε 1 ή 2 φυτά εσωτερικού χώρου, εκείνος μεταμορφώνεται απευθείας. Ο ίδιος χώρος, με τα ίδια έπιπλα και αντικείμενα, δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακός με φυτά μέσα. Το φυσικό στοιχείο προσθέτει αυτομάτως ζεστασιά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μικρές πινελιές για να ενισχύσουν ένα σημείο ή να αποτελέσουν την κύρια εστία προσοχής για έντονο αποτέλεσμα. Παρακάτω, θα δούμε ορισμένους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε τα φυτά ως διακόσμηση των χώρων μας και να εκμεταλλευτούμε σωστά την ομορφιά που χαρίζουν.

Έλεγχος του χώρου

Το πρώτο βήμα πριν την εισαγωγή οτιδήποτε καινούργιου σε ένα δωμάτιο, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να αντιληφθούμε τον χώρο και τα αδύναμα και δυνατά του στοιχεία. Βλέποντας τον προσεκτικά, μπορούμε να αντιληφθούμε που έχουμε κάποιο κενό και που είναι υπερφορτωμένος. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να κάνουμε την σωστή επιλογή μεγέθους και είδος φυτού. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ισορροπία στην κατανομή των αντικειμένων, των χρωμάτων και των υφών. Φυσικά, μπορούμε να αλλάξουμε την διαρρύθμιση του χώρου για να μας εξυπηρετεί περισσότερο και να αναδεικνύονται τα θετικά του σημεία.

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση διακόσμησης, καλό θα ήταν να αποφεύγεται το υπέρ-φόρτωμα του χώρου, ακόμα και αν είναι με φυτά. Επίσης, άμα έχουμε πολλά μικροαντικείμενα σε ένα σημείο, καλύτερα να τοποθετήσουμε το φυτό μας αλλού, για να αποφύγουμε την οπτική φασαρία. Σκοπός είναι να εναρμονίζονται σωστά με το περιβάλλον και να μην προκαλούν περαιτέρω σύγχυση και αίσθηση ακαταστασίας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου ως μέσο επίτευξης αρμονίας και ρυθμού, για να συνδέσει τον χώρο σαν ομοιόμορφο σύνολο. Δεν είναι απαραίτητο να στοχεύουμε σε μινιμαλιστικό design, αλλά όπως είπαμε και στο πρώτο tip, πρέπει να γνωρίζουμε τον χώρο μας και τι έχει ανάγκη. Οποιοσδήποτε χώρος πρέπει να αναπνέει.

Τι φυτά να διαλέξω

Υπάρχουν άπειρα φυτά που μπορούμε να διαλέξουμε για κάθε χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας ταιριάζουν ή μας αρέσουν όλα. Αναλόγως τις ανάγκες και την χρήση του χώρου, το γενικό design του αλλά και το προσωπικό μας γούστο, επιλέγουμε τα αντίστοιχα φυτά. Μπορούμε να διαλέξουμε φυτά με άνθη, λουλούδια και χρώμα ή φυτά με φύλλα ή με αγκάθια, αναλόγως την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε σε ένα σημείο. Επίσης, σημαντικό είναι να είμαστε ρεαλιστές για το πόσο χρόνο θέλουμε και μπορούμε να αφιερώνουμε στην φροντίδα τους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, κατευθείαν έχουμε μειώσει τις επιλογές μας σε ιδανικά φυτά ως διακόσμηση για εμάς. Το ίδιο ισχύει και για τα κασπώ που διαλέγουμε. Μικρά και μεσαίου μεγέθους φυτά ταιριάζουν καλύτερα με κασπώ από fiberglass ή γυαλί, ενώ τα μεγαλύτερα από υλικά όπως όπως πέτρα και τσιμέντο. Τα χρώματα και τα σχέδια τους όσο πιο πολύ ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα του χώρου, τόσο περισσότερη αρμονία επιτυγχάνουμε.

Τα μεγάλα φυτά δημιουργούν μία δραματική αίσθηση στον χώρο. Μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό στοιχείο διακόσμησης σε έναν μινιμαλιστικό χώρο, διότι θα προσθέσει μία επιθυμητή έμφαση χωρίς να φαίνεται υπερβολικό και χωρίς να μικραίνει τον χώρο. Μία μεγάλη γλάστρα με ένα ψηλό φυτό, μπορεί, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό σημείο του design ή να δώσει έμφαση σε σημεία που παραβλέπονται. Προσοχή και εδώ στην επιλογή γλάστρας, η οποία σε υφή, χρώμα και στυλ θα πρέπει να εναρμονίζεται με το περιβάλλον.

Τα μικρά φυτά είναι πολύ δημοφιλή γιατί συνήθως χρειάζονται λιγότερη φροντίδα. Αποτελούν μία εύκολη προσθήκη σε οποιοδήποτε χώρο και σε οποιοδήποτε σημείο. Μπορούν να αναδείξουν άδεια σημεία ή να προσθέσουν ζωντάνια ακόμα και σε ένα σπίτι με περισσότερα πράγματα. Συνδυάζοντας, σκόπιμα, διάφορα μεγέθη και είδη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με διαφορετικές υφές.

Που μπορώ να τα τοποθετήσω

Ένα μεγαλύτερο φυτό εσωτερικού χώρου θα ήταν ιδανικό και σε μία άδεια γωνία, στην οποία είναι φανερό ότι κάτι της λείπει. Θα «δέσει» τον χώρο όμορφα, καλύπτοντας το κενό. Παράδειγμα τέτοιου φυτού είναι ο Φίκος Λυράτα. Είτε είναι στο τραπεζάκι του σαλονιού, είτε στης τραπεζαρίας, είτε στο γραφείο μας, η τοποθέτηση μίας μικρής γλάστρας με φυτά ή λουλούδια, θα κάνει την διαφορά στην διάθεσή μας και θα προσθέσει χρώμα και ζωντάνια. Η Καλαθέα Sanderiana θα ήταν ιδανική για την τραπεζαρία.

Η τοποθέτηση ενός φυτού στην κεντρική είσοδο του σπιτιού, όπως η Μονστέρα Deliciosa,  δημιουργεί μία ομαλή μετάβαση από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο και αντίστροφα. Επιπρόσθετα, συμβάλει στην καλή διάθεση, τόσο σε εμάς τους ίδιους, όσο και στους καλεσμένους, διότι βλέπουμε ένα κομμάτι της φύσης με το που μπαίνουμε στο σπίτι. Όπως γνωρίζουμε, τα φυτά ενισχύουν την θετική ψυχολογία.

Σε βιβλιοθήκες, μπαλκόνια ή στο μπάνιο

Μικρά γλαστράκια και λουλούδια στα ράφια και στις βιβλιοθήκες σε οποιονδήποτε χώρο, προσθέτουν χρώμα, ζωή και θετική ενέργεια στην ατμόσφαιρα, όπως η Μπιγκόνια Masoniana. Το μπάνιο, συνήθως, αποτελεί τον πιο σπάνιο χώρο που συναντάμε φυτά ως διακόσμηση. Ωστόσο, η τοποθέτησή τους εκεί είναι πολύ ευεργετική. Όπως αναφέρθηκε, ενισχύουν την διάθεση και δημιουργούν μια ζεστή και γαλήνια ατμόσφαιρα, αναμειγνύοντας τις υφές. Ιδανικό φυτό είναι η Αγλαόνημα ‘Silver Bay’. Καλό είναι να διαλέξουμε φυτά στα οποία αρέσει η υγρασία.

Τα παράθυρα και τα περβάζια αποτελούν την κατάλληλη πινελιά για να ομορφύνουν τα ανοίγματα του σπιτιού και ιδανικά για φυτά εσωτερικού χώρου που λατρεύουν το πολύ φως. Μία Καλαθέα Orbifolia που της αρέσει ο ήλιος θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Τα μπαλκόνια από την άλλη, μπορούμε να τα ενισχύσουμε με φυτά εξωτερικού χώρου που ταιριάζουν στο κλίμα και στην αντίστοιχη διακόσμηση τους. Μία ιδέα είναι να φυτέψουμε σε γλάστρες που θα τοποθετήσουμε στο περβάζι της κουζίνας, μυρωδικά και βότανα που χρησιμοποιούμε συχνά στο μαγείρεμα. Έτσι, και ομορφαίνουμε τον χώρο, και γλιτώνουμε χρήματα από την αγορά τους.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις