Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Αυτοκινητόδρομος πάνω από το νερό: Ο συγκλονιστικός Over Water Highway
PLUS

Αυτοκινητόδρομος πάνω από το νερό: Ο συγκλονιστικός Over Water Highway

Αυτοκινητόδρομος πάνω από το νερό: Κόβει την ανάσα

Λίγες διαδρομές μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία που υπόσχεται ο Over-Water Highway, ένας αυτοκινητόδρομος στην Κίνα που έχει κατασκευαστεί μόλις λίγα μέτρα πάνω από το νερό, και συγκεκριμένα πάνω έναν παραπόταμο του Γιαγκ-Τσέ, του μεγαλύτερου ποταμού της Ασίας. Ο αυτοκινητόδρομος εδρεύει στην περιφέρεια Guzhao της επαρχίας Hubei στην Κεντρική Κίνα και όταν παραδόθηκε στην κυκλοφορία, τον Αύγουστο του 2015, αντιμετωπίστηκε ως ένα «θαύμα» της μηχανικής. Έχει μήκος 10 χλμ. και ξεκινά από μία ανυψωμένη γέφυρα στην κομητεία Xingshan καταλήγοντας στην πόλη Gufu.

Ο σκοπός κατασκευής του έργου ήταν να μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού από την κομητεία Xingshan στον αυτοκινητόδρομo G42 (απο 1 ώρα σε 20 λεπτά), που ενώνει τις πόλεις Σαγκάη και Τσενγκντού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρότζεκτ, Chen Xingda, όταν προτάθηκε η δημιουργία του έργου, τέθηκαν στο τραπέζι τρεις λύσεις. Δύο εξ αυτών αφορούσαν στη διάνοιξη ενός μεγάλου τούνελ στα βουνά της περιοχής. Η τρίτη, η οποία και πήρε το «πράσινο» φως αφορούσε τη δημιουργία ενός αυτοκινητοδρόμου πάνω στο νερό, μιας και κρίθηκε σκόπιμο να προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις.

Πέρα από την αδιαπραγμάτευτη ομορφιά του, ο Over-Water Highway, έχει αποκτήσει τον τίτλο του πρώτου οικολογικού δρόμου πάνω από το νερό. Όσον αφορά, τέλος, το κόστος κατασκευής αυτό ανήλθε σε 440 εκατ. γουάν (66,8 εκ. ευρώ), και ήταν διπλάσιο απ’ ό,τι αν επιλεγόταν η πρόταση της δημιουργίας σήραγγας μέσω των βουνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις