Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία ρεύμα: Γιατρός έκανε εγχείρηση καρδιάς σε παιδί μέσα στο σκοτάδι
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία ρεύμα: Γιατρός έκανε εγχείρηση καρδιάς σε παιδί μέσα στο σκοτάδι

Ουκρανία ρεύμα: Ελληνικής καταγωγής

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις καθιστώντας δύσκολη τη ζωή των Ουκρανών. Το Κίεβο παραμένει σε συναγερμό από τις συνεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις με αποτέλεσμα ακόμα και η καρδιοχειρουργικές κλινικές να βυθίζονται στο σκοτάδι την ώρα που πρέπει να εγχειρίσουν τραυματίες, ασθενείς ή ακόμα και μωρά παιδιά. Βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Guardian, με τους γιατρούς σε νοσοκομείο του Κιέβου να κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε ένα παιδί την στιγμή που η πόλη έχει βυθιστεί το σκοτάδι λόγω των μπλακ άουτ, προκάλεσε ανατριχίλα και αποκάλυψε την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα.

O επικεφαλής γιατρός της ομάδας Μπόρις Τοντούροφ, ο οποίος έκανε την εγχείρηση μίλησε στο OPEN για τα όσο έχει βιώσει όλους αυτούς τους μήνες καθώς αγωνίζεται μέρα και νύχτα για τη διάσωση αμάχων. Τον ελάχιστο χρόνο που βρίσκει για ξεκούραση, τον περνάει στο γραφείο του, όπου η ελληνική σημαία βρίσκεται σε περίοπτη θέση. «Έχω την ελληνική σημαία στο γραφείο μου, γιατί έχω ελληνικές ρίζες. Οι γονείς μου είναι Έλληνες Πόντιοι από τη Μαριούπολη. Εγώ δυστυχώς δεν μιλάω ελληνικά παρά μόνο λίγες λέξεις, ενώ οι γονείς μου μιλούσαν τα ελληνικά καλύτερα από τα ρωσικά» τόνισε ο Τοντούροφ σε συνέντευξή του αποκαλύπτοντας τον τόπο καταγωγής του.

Έχασα συγγενείς στην Μαριούπολη – Είναι σαν να ζούμε σε υποβρύχιο

Ο ίδιος μίλησε για το πώς είναι να σώζεις ζωές υπό αντίξοες συνθήκες, την ελληνική καταγωγή του, τους ανθρώπους που έχασε και τον μεγαλύτερο φόβο του για τη συνέχεια του πολέμου. Προσπαθείτε να σώσετε ανθρώπινες ζωές και τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχείς.

Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να ζούμε σε ένα υποβρύχιο. Έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης και αρκετά αποθέματα σε τρόφιμα, αίμα και φάρμακα και έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε για αρκετούς μήνες, εντελώς αυτόνομα»

Οι μάχες στη Μαριούπολη διήρκεσαν μήνες. Είχατε δικούς σας ανθρώπους εκεί;

«Έχασα αρκετούς συγγενείς. Οι γονείς μου έχουν αποβιώσει χρόνια πριν. Σκοτώθηκε μια θεία μου και αγνοούνται κάποιοι συγγενείς που έμεναν εκεί . Δεν γνωρίζουμε τίποτα, η τύχη τους αγνοείται. Και ο φόβος του είναι ότι οι ανθρώπινες απώλειες το χειμώνα θα αυξηθούν και από τα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας».

Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να έχουμε και απώλειες από το κρύο;

«Είναι πιθανό. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν έχουν παιδιά και στήριξη. Είναι μοναχικοί, μένουν μόνοι στο διαμέρισμά τους, χωρίς ρεύμα και θέρμανση».

Πάντως, ο Τοντούροφ παρά τις αντιξοότητες, δεν σκέφτεται ούτε στιγμή να υποχωρήσει. «Ο Πούτιν δεν θα πετύχει το στόχο του δεν θα μας εκφοβίσει και δεν θα μας αναγκάσει σε φυγή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις